Само двама независими кандидати на изборите на 2 октомври - Луна и собственик на варненски музей

Йорданка Веселинова 25 август 2022 в 15:00 2772 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Росица Матева, зам.-председател на ЦИК

Само двама са независимите кандидати за предсрочните парламентарни избори, съобщи на брифинг зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

До 22 август, когато изтече крайният срок, в цялата страна са регистрирани само два инициативни комитета за издигане на независими кандидати. От 25 МИР София в лидерската надпревaра влиза Луна Йорданова - изпълнителката на попфолк парчето "Бягайте, крачета", а от 3 МИР Варна - Цветан Атанасов, бивш кандидат за кмет на морската столица и собственик на Ретро музея в града.

Луна иска да става депутат от лидерския 25 избирателен район

Матева съобщи, че вече е активна страницата за проверка в регистъра на ЦИК за неправомерно използване на лични данни. Гражданите, които открият, че подписите им фигурират в подписките за регистрация на партии и коалиции, а не са се включвали в такива, могат да подадат сигнал до ЦИК.

Матева каза още, че на изборите на 2 октомври ще се използват 10 993 машини.  Броят им е изчислен по предварителни избирателни списъци. По думите ѝ броят им може да бъде увеличен. (Във вторник ЦИК рязко съкрати секциите в страната с две машини за гласуване - от общо 9363 ще има само 1108 с по две устройства. На миналите избори – на 14 ноември 2021 г., секциите с две устройства бяха почти двойно повече – 2119. Тогава членовете на ЦИК решиха втора машина да има в секциите с поне 320 избиратели. Тази година броят на нужните избиратели бе увеличен - на 349 - б.а.)

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че до момента са подадени 18 109 заявления за гласуване извън страната. Броят им е по-нисък в сравнение с предишните избори - през април, юли и ноември 2021 г. Томов обясни, че заявленията служат и за изготвяне на предварителни списъци за изборите, а не само за разкриването на секция. Той призова сънародниците ни извън страната да подават заявления. Онези от тях, които искат да се включат в СИК, следва да се обръщат към МВнР, а не към ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков