СДС подкрепя обвинения в безстопанственост кмет на Карлово

OFFNews 18 август 2015 в 14:23 2582 0

СДС заяви, че продължава да подкрепя зам.-председателя на партията и кмет на Карлово Емил Кабаиванов, който беше разследван от прокуратурата и обвинен в безстопанственост.

От партията изпратиха съобщение до медиите, в което заявяват, че обвиненията срещу Кабаиванов са част от кампания, която се води срещу него заради предстоящите местни избори.

Според СДС случващото се е Кабаиванов показва, че съдебната реформа не търпи отлагане, защото били притеснени от "активирането" на разследващите органи в последните месеци преди изборите, както и от от "методите, с които действат спрямо кандидат за кмет на Реформаторския блок".

Миналата седмица стана ясно, че кметът на Карлово 2 пъти се измъква на прокуратурата по болест. Той е трябвало да се яви на 30 юли и на 4 август 2015 г., за да му бъде предявено обвинение, но не го е направил. 

Според прокуратурата в периода от април 2013 г. до април 2014 г. кметът не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество, което е довело до разпиляване на имущество в размер на 22 849 лева.

Припомняме, че само преди няколко месеца и районната прокуратура в Карлово повдигна обвинение срещу Емил Кабаиванов за злоупотреба с доверие и власт при учредяването през 2007 г. на смесеното дружество с бизнесмена Христо Ковачки "Баня Голф енд Спа Ризорт".

Ето какво пишат от партията на Божидар Лукарски:

"Съюзът на демократичните сили заявява своята категорична подкрепа за зам.-председателя на партията и кмет на Община Карлово, д-р Емил Кабаиванов.

Изразяваме своето безпокойство от очевидно зачестилите, през последните няколко месеца, атаки срещу д-р Кабаиванов. За нас вече няма съмнение и е изключително притеснително, че в навечерието на предстоящите местни избори, срещу кмета на Община Карлово се води открита кампания, но не с политически средства.

Ние, от СДС, поставяме на първо място върховенството на закона. Точно затова и една от най-важните реформи, която обещахме на гражданите, като част от коалицията РБ, е реформата за независима съдебна система. А случаят с д-р Кабаиванов още веднъж потвърждава, че тя вече не търпи отлагане и е крайно належаща за нашето общество.

Ние не се намесваме в работата на разследващите органи и прокуратурата, но сме притеснени от активирането им в месеците преди изборите и от методите, с които действат спрямо кандидат за кмет на Реформаторския блок.

Презумпцията за невиновност, при която всеки е невинен до доказване на противното, би трябвало да е основен принцип в правовата държава, каквато е и България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков