Ще има смяна на министри, но няма да са имената, които сега циркулират, заяви Бориславова

Няма скрити клаузи за Шенген. Единственото, което трябва да правим, е да спазваме Дъблинския регламент, каза бившата говорителка на кабинета "Петков"

Ружа Райчева 04 януари 2024 в 10:02 4283 0

Лена Бориславова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Лена Бориславова

За мен лично има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове, но това няма да е мое лично решение, а на партийните ни органи. Няма да изпадам в детайли, защото само ще предизвикам напрежение. Нека органите вземат решение. (...) Мога да ви гарантирам, че няма да са имената, които циркулират в медиите, защото процесът е по-сложен от това да се втренчим в конкретно име.

Това заяви пред БНР Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България". По повод предстоящата през март ротация на кабинета "Денков" тя каза, че ПП-ДБ твърдо стоят зад ангажимента си да подкрепят вицепремиера Мария Габриел от ГЕРБ да замени Николай Денков на премиерския пост. Лена Бориславова подчерта, че работата на кабинета трябва да продължи съгласно утвърдената програма и приоритети.

"Що се касае до персоналния състав, там има два основни елемента. Първият е, че ще вземем решения на националните си органи за това в кои министерства работата е вървяла достатъчно убедително и в кои не. Всяко решение в този смисъл ще трябва да бъде подкрепено както от ПП-ДБ, така и от ГЕРБ. Никой не може сам да решава и да сменя и да хвърля имена на министри. За мен лично има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове, но както казах, това няма да е мое лично решение, ще е на партийните ни органи."

Според Лена Бориславова приемането ни в Шенген по вода и въздух е категоричен успех, тъй като това е било цел на няколко български правителства през последните 12 години.

"Няма скрити клаузи за Шенген, а документите са публични. Има много дезинформация и заиграване със страховете на българите, че някакви колосални количества мигранти изведнъж сме се задължили да приемаме. Това не е вярно! Единственото, което България трябва да прави, е да спазва Дъблинския регламент", каза тя.

Бориславова отбеляза, че в условия, в които в цяла Европа се вдигат граници и се засилват контролите между държавите, България е успяла да обърне тази тенденция:

"В тези условия, в които всяка държава се опитва да защити по-добре територията и сигурността си, ние успяхме да извоюваме с това решение да имаме допълнително сили на Фронтекс по нашите граници и допълнително финансиране от ЕК за повече техника, съоръжения и въобще цялостно обезпечаване на външните ни граници на фона на засилено доверие към нас, което преди отсъстваше. Вземете един Марк Рюте, който буквално във видеообръщение към ПП казва: “Аз ви вярвам".

Лена Бориславова заяви, че момента тече дезинформационна кампания около приемането ни в Шенген по въздух и вода. Бившата говорителка на кабинета "Петков" отрече твърденията, че у нас са регистрирани около 6000 мигранти, които са минали през България в последните години и се чака да бъдат върнати у нас.

Тя изтъкна, че според задължителния регламент за всички държави членки от 2013 година България носи отговорност само за регистрираните на нейна територия бежанци.

На България ѝ предстои да получи допълнителни средства, за да може мигрантите, преминаващи през границата ни занапред да не бъдат допускани и да не могат да преминат. "Откъдето и числата на мигрантите, за които ние ще отговаряме, ще бъдат много по-ниски. Няма как да отговаряме назад във времето за нещо", обясни Лена Бориславова.

"Нов модел" хора в регулаторите

Относно предстоящото попълване на регулаторите от парламентарната квота Лена Бориславова заяви, че това може би е най-голямата и тежка задача пред Народното събрание за новата година. Тя каза, че ръководството и парламентарната група на ПП-ДБ са обсъждали да предложат "нов модел" на хора, които да влизат в регулаторите.

По думите ѝ това ще бъдат утвърдени експерти с високи професионални качества, които се ползват с високо обществено доверие, а не партийни функционери или роднини на депутати. Според нея така ще се постигне обществен консенсус, че именно тези хора заслужават да бъдат в регулаторите.

"Надявам се моделът на издигане на експерти с обществено доверие да зарази и ГЕРБ при тяхната селекция на хора. А там, където заразата не действа толкова силно, нашата задача ще бъде да спираме откровено компрометирани лица, както направихме с избора на подуправител на НЗОК", заяви Лена Бориславова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика