Станишев: Преференциален вот е предвиден, медиите манипулират

Нели Чолашка 21 февруари 2014 в 13:35 5561 11

Сергей Станишев, лидер на БСП.

Не е вярно, че има отказ от преференциалния вот, медиите манипулират хората.

Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев в отговор на въпрос защо БСП не прокара докрай възможността за пренареждане на листите чрез новия Изборен кодекс. В него е предвидена възможност за пренареждане на всяко място в листата без това на водача. Тези условия важат за изборите за национален парламент. На евровота може да бъде сменен и водачът, каза Станишев.

БСП явно няма да подкрепи предложението на ДПС текстовете за преференциалния вот да бъдат прегласувани.

Скандалът около този текст избухна вчера, след като ДПС в последния момент предложи листите, в които не е посочен предпочитан кандидат, да се считат за преференция за водача. Така на практика първият няма да може да бъде изместен. ГЕРБ, които почти не присъстваха в залата вчера при гласуването на този текст, обвиниха ДПС и БСП, че са излъгали хората, че ще има преференциален вот. От ДПС пък атакуваха днес ГЕРБ, че нарочно са отсъствали от залата, защото им харесва тази редакция на текста и поискаха прегласуване.

По принцип не подкрепяме текстове, в които е предвидено гласуване с два различни знака, обясни зам.-председателката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева. Предложението на ДПС обслужва малките партии, защото те могат да вкарат в парламента само водачите на листи и най-много и втория в листата, обясни тя.

Цачева напомни, че ГЕРБ винаги са настоявали при минимум 5% подкрепа за един кандидат той да отива нагоре в листите. В крайна сметка беше решено прагът за преференция за националния парламент да е 5%, а за Европарламента - 5%.

Не можем да пробием монолитното единство на трите партии (БСП, ДПС и "Атака"), отговори Цачева на въпрос защо ГЕРБ не противостои като в залата присъстват и гласуват всички 93 налични в момента депутати на групата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков