Свлачище, зрелища и задачи за олимпиада – няколко часа на премиера във Варна

Нели Александрова 22 януари 2024 в 16:09 1046 0

Николай Денков във Варна

Снимка OFFNews

Николай Денков във Варна

Откриване на Център по оцеляване на море, решаване на задачи за международни математически състезания и измежду тях – оглед на едно от свлачищата във Варна. Така с едно изречение може да се опише няколкочасовата визита на премиера Николай Денков, преди следобедните му срещи в София с готовите да протестират земеделци.

Точка първа от посещението – заедно с варненския кмет Благомир Коцев и министъра на отбраната Денков откри първия у нас модерен дълбоководен басейн. Последваха зрелищни демонстрации по комплексно спасяване на море с цел да се демонстрира за какво ще се ползва новото съоръжение на Висшето военноморско училище във Варна.

С дълбочина от 3 м в най-плитката си част и достигаща до 5 м в най-дълбоката, басейнът има система за вълни, изкуствен дим и редица устройства, които пресъздават условия близки до реалните на море. В него ще се отработват операции по спасяване, но също така ще върви и подготовка на военните моряци и водолази по оцеляване на море. В него ще могат да се обучават още и представители на ВВС, и специалните ни части.

Подготовката и част от обучението на екипажите на новите медицински хеликоптери, първият от които се очаква да бъде доставен в България на 31 януари, също е договорено да премине в центъра.

Строителството му беше финансирано от държавния бюджет и струваше 3 млн. лв.

Той отговаря на всички международни изисквания. В околните ни държави такива има в Румъния, Турция и Украйна. Амбицията е за обучение в него да се привлекат и военни от други държави.

Точка втора от посещението – обход на свлачище на крайбрежната алея във Варна, което се разбуди за пореден път през декември миналата година. В присъствието на кмета Коцев и след обсъждане на визията за брегоукрепителни дейности в района, Денков коментира, че работата по тях трябва да започне в следващите седмици, „така че да можем да подобрим ситуацията".

Очевидно е, че е изоставено от години. Трябва да наваксаме нещо, натрупано в последните повече от 30 години, каза премиерът и допълни, че правителството ще направи програма за свлачищата. За целта обаче ще има нужда от ясни и научнообосновани проекти и разбира се, от пари – става дума за големи суми, за милиарди, поясни Денков.

Подобни проблеми има не само по Черноморието, но и по бреговете на р. Дунав, каза още той.

Малко преди в час да влязат учениците от втора смяна във Варненската математическа гимназия, дойде ред и на точка три в посещението – решаване на задачи от международни олимпиади и състезания с част от участниците в националните отбори по математика и информатика от Варна.

Снимка: OFFNews

Седнал на една от масите, които учениците от МГ делят в една сграда с основно училище, премиерът за кратко влезе в ролята на възпитаниците на двете училища, в която преподавателите на около 2 хил. деца правят чудеса, за да поберат учениците си в общо около 50 класни стаи и допълнително пригодени всевъзможни помещения.

Измежду точките в програмата, Денков намери време да поясни, че кабинетът след ротацията ще е готов на 6 март, когато неговото правителство подаде оставка. Амбицията е новият кабинет да бъде внесен за обсъждане и гласуване в парламента веднага след оставката. Имена обаче не били обсъждани.

Придружаващият премиера министър на отбраната Тодор Тагарев, от своя страна, каза за пореден път, че няма решение за изпращане на български военни в Червено море. На дневен ред стои само изпращането на български офицери в щаба на операцията срещу йеменските шиитски бунтовници, които от края на ноември атакуват кораби на западни компании, преминаващи през протока Баб ал Мандеб. Щабът на операцията обаче не е района на Червено море, коментира Тагарев.

Според също присъстващият Денков началник на отбраната - адмирал Емил Ефтимов, съвместната противоминна група между България, Турция и Румъния, която цели обезвреждането на мини от войната в Украйна в Черно море, вероятно ще може да заработи април-май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки