ЦИК избира машини за гласуване за 43 млн. от две еднакви оферти

Георги А. Ангелов 29 декември 2020 в 21:11 3137 0

Снимка Архив/БГНЕС

Централната избирателна комисия трябва да избере доставчик на машини за гласуване от две еднакви оферти за 36 млн. лв без ДДС или 43,2 млн лв със ДДС. Точно толкова беше и прогнозната цена на поръчката за “9600 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване”. Кандидатите с които комисията е избрала да довърши преговорите са ЛЕКС.БГ ЕАД и Сиела Норма АД. Техните оферти са отворени днес.

До предишната фаза на процедурата - “предварителен подбор” участваха 8 кандидати, но двама - физическото лице Иван Величков Иванов и "Български машини за гласуване" ДЗЗД бяха отстранени от процедурата от комисията, тъй като Иванов е участвал в процедурата и в обединението "Български машини за гласуване" ДЗЗД.

Двете ценови оферти са отворени днес, но на портала за обществените поръчки все още не е качено решението на комисията, за да се разбере защо са отстранени останалите 4 кандидати или защо не са подали оферти,.

Лекс предлагат цена за закупуване и доставка на 9600 специализирани устройства с инсталиран софтуер от 32 140 000,00 без вкл. ДДС и цена от 3 860 000,00 (без ДДС) за логистично осигуряване, обучение и обслужване.

Офертата на Сиела Норма АД е за 32 089 190,00 лв. без ДДС за закупуване и доставка на 9600 машини и 3 910 810,00 лв. за логистично осигуряване, обучение и обслужване.

Сиела са сочени за фаворити в процедурата, тъй като те доставяха под наем машините и за предишните избори.

Машините трябва да са с инсталирани системен и приложен софтуер, включително и изходния код, така че да могат да се използват при всички избори, без намеса на доставчика.

ЦИК ще очаква машините за гласуване да са доставени до 10 февруари. Ако устройствата бъдат доставени на партиди, последната трябва да е в складовете не по-късно от 25 дни преди изборния ден, а софтуерът да бъде инсталиран до 20 дни преди вота.

На следващите парламентарни избори през март всеки ще избира дали да пусне бюлетина в урната или да покаже политическите си предпочитания на светещия екран. Промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, бяха гласувани на 16 септември и за пореден път беше отложено въвеждането на напълно машинно гласуване. То би трябвало доведе до по-честни избори и намаляване на манипулациите върху изборните резултати, чрез преправяне на протоколи и броене на бюлетини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки