Университетските синдикати се обявиха против бюджет' 2015

OFFNews 09 декември 2014 в 23:29 2233 0

Федерацията на университетските синдикати

Да се изравни издръжката на студентите-бъдещи учители в държавните висши училища с издръжката на учениците в средното държавно училище. За това призовава Федерацията на университетските синдикати (ФУНИС), в която членуват 1553 преподаватели от различни държавни висши училища в страната.

От ФУНИС изпратиха декларация до председателя на парламента, премиера, министрите на образованието и финансите, както и до всички партии в НС, в която настояват "да се премахне съществуващият парадокс - издръжката на един студент-бъдещ учител в държавните висши училища да е два пъти по-малка от издръжката на един ученик в средното държавно училище".

Федерацията на университетските синдикати е "силно обезпокоена от предложения от МС и приет на първо четене от НС бюджет за 2015 г., с който отново и за пореден път парламентът неглижира държавните висши училища и ги обрича на финансова рестрикция, притиснати към стената."

От ФУНИС призовават още "да бъдат планувани и разчетени реалните разходи на държавните висши училища за издръжката на студентски общежития и издръжката на сградния фонд, като се запишат на отделен ред в бюджета на МОН", както и "да се гарантира и осигури реализирането на т. 8 от Закона за висшето образование, отнасящ се за научно-изследователската дейност на висшите училища, като намери цифрово изражение или се посочи процентно съотношение от бюджета на МОН за тази дейност и този процент да бъде не по малко от 1 % от БВП."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови