В съмнителна катастрофа загина човекът, който искаше да разкрие какво е схемата 19/45 в МЗХ

OFFNews 17 април 2014 в 14:05 20042 8

Юри Миков
Юри Миков

Един от свидетелите, който трябваше да разкрие пред прокурори какво представлява обявената от Бойко Борисов схема 19/45 за събиране на пари в Министерството на земеделието и храните, е загинал вчера при катастрофа в Солун.

Става въпрос за директора на държавното горското стопанство за Северозападна България със седалище във Враца, каза Борисов, без да назовава конкретно име. Името е Юри Миков, член на Управителния съвет и директор на Централното управление на Северозападното държавно предприятие към МЗХ.

На връщане от Гърция към България вчера инж. Миков загина на място при тежка катастрофа.

"Човекът, който имаше желание да го сподели (схемата), вчера загина при автомобилна катастрофа в Солун, като ТИР е навлязъл в насрещното движение и го е убил. Нищо не казвам, но се надявам, следствените органи по-внимателно да проверят този случай", каза Борисов.

Той уточни, че въпросният човек се е колебаел, отишъл е в Гърция да си почине, но министърът (Димитър Греков) му се е обадил и го е извикал в София.

Борисов най-накрая разкри и какво точно стои зад числата 19/45 - "на 19-о число всеки месец в министерството на земеделието са карани едни хора, като им е било написано на листче колко, но това е била цената, да събират по 45 000 лв."

"Аз вярвам на Сотир Цацаров, но за да закараш някого при него, трябва да има човек, който да отиде и да каже конкретни неща. Надявам се да има и други , които да потвърдят. Доста хора знаят в държавата за тези цифри 19/45, ако имат желание да разследват", коментира лидерът на ГЕРБ.

Юри Миков е директор на Северозападното държавно горско стопанство във Враца от май 2011 г. Той е близък до бившия земеделски министър Мирослав Найденов, който е от Враца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки