''Възраждане'' опита да бламира над 2 млрд. лева по ПВУ

Йорданка Веселинова 21 декември 2023 в 19:03 4102 2

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Костадин Костадинов

"Възраждане" се опита с процедурен трик да бламира над 2 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост.

Днес депутатите ратифицираха международния договор за изменението на Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между ЕК и България.

Във вторник на бюджетна комисия депутатите приеха текстовете. Още тогава от МФ заявиха, че ратификацията на текстовете трябва да стане до 31 декември, тъй като в противен случай се рискува да не получим сумите по ПВУ. Днес е последният работен ден на НС, тъй като от утре депутатите излизат в традиционната си коледна ваканция. Заради това текстовете трябваше да минат и на първо, и на второ четене още днес.

"Възраждане" обаче заявиха, че искат да правят редакционни предложения в законопроекта - процедурен трик, с който се бламира гласуването и на второ четене.

На свой ред на трибуната излезе депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев и обяви, че ако ратификацията не мине, то България ще изгуби над 2 млрд. лв. - 1 052 735 263 евро по ПВУ.

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС текстовете минаха и на второ четене. Против бяха депутатите на Костадинов, както и ИТН. По-голямата част от народните представители на БСП се въздържаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

22.12 2023 в 08:04

Ако бяха успели, всички гласували за тях, трябваше да съберат от джобовете си тези пари.

788

1

jorj

21.12 2023 в 22:28

Забрана на путино/мензисливи/социалнационални карциномни образования с корни - костадиновска консистенция и смъртно отровна при приемане за превенция!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки