Зарков: Няма сфера, която да не е разстресена от скандали

OFFNews 05 юли 2017 в 10:12 4262 3

В момента няма сфера, която да не е разтресена от скандали и неуредици само за последните два месеца, а при предсрочни избори трябват политики, които да доведат до успокоение. 

Това каза народният представител от БСП Крум Зарков по БНТ. Като пример той даде скандалите, свързани с уволнението и назначението на шефа на НДК в рамките на 24 часа, днешните полицейски протести, размириците в Асеногвград, където гражданите се самоорганизират, защото не вярват, че има държавна институция, която да защити интересите им. Зарков посочи и отстъплението от страна на управляващите от предизборни обещания; парламентът, който непрекъснато произвежда скандали; липсващи законопроекти от Министерския съвет, които да реализират политика. Всичко това, според депутата, създава усещане за вакуум. Той добави, че когато минат 100 дни от управлението на правителството на Бойко Борисов, БСП ще направи задълбочен анализ на постигнатото от него.

„В България зрее социално напрежение от няколко типа. То може да прерасне и в етническо. Бързо може да се запали искрата. Създават се медийни герои в социалните мрежи, които могат да се възползват от това. Огромна маса хора живеят в невероятна мизерия. По случая в Асеновград трябва да се отнесем сериозно”, отбеляза Крум Зарков.

По повод полицейските протести, Крум Зарков припомни, че през 2014 година беше написан изцяло нов закон за МВР, след това последваха промени на същия - като реформата „Бъчварова”, която е дадена на Конституционен съд.

"След тази реформа, за една и съща дейност в МВР, служители получават заплата, различна в пъти", обясни депутатът от левицата. „Не ние шумно обявяваме, че даваме много пари за сектора, които не отиват в служителите, а за да се плащат неизплатените им осигуровки в НОИ. Не е нормално, когато полицаите казват, че няма пари за оборудване и заплати, да им се отговаря, че нямат достатъчно аргументи”, добави Крум Зарков. Народният представител допълни, че е недопустимо да се настройват едни съсловия срещу други. Заради това, по думите му, в момента битува усещането, че полицаите взимат високи заплати, а всъщност средната заплата в полицията и армията е по-ниска от средната заплата в страната. 

„Създаването на анкетна комисия в НС за НДК е заради думите на бившия му шеф , че е отказвал да се подаде на натиск за определяне на участници за обществени поръчки, заради което го отстраниха. За тези думи трябва и други институции да се самосезират”, категоричен беше Крум Зарков. „Дано тази комисия изчисти петното, което бе поставено върху НДК, още повече че ни предстои председателството на Съвета на ЕС”, каза народният представител от левицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews