Пак професор Токушев стана жертва на окупацията

Владимир Йончев 25 януари 2014 в 09:00 9448 20

СУ отново окупиран
СУ отново окупиран

Професор Токушев отново се оказа жертва на окупацията в Софийски университет. Тази сутрин в 8 ч. той стоеше под дъжда пред бариерата на университета и чакаше, защото беше единственият, който имаше изпит в този ранен час. С него бяха около двайсетина студенти от първи курс право, които трябваше да държат изпит по История на българското право.

Именно на лекция на професор Токушев започна предишната окупация, когато Ранобудните студенти влязоха в негов час и окупираха Аудитория 272.

Втората окупация на СУ започна вчера около 11 ч. Група от около 10-ина студенти останах скрити в стаите и изчакаха всички да си тръгнат. Около 23 ч. излязоха и с вериги заключиха външните решетки на университета и поеха контрол. Малко след това, когато бе обявено, че СУ отново е окупиран, започнаха да идват още студенти.

Заключен в сградата се оказа и зам.-ректорът на университета Румен Панков, който преговаря първо с двама от студентите, а малко след това и с всички, които бяха в сградата. Той се опитваше да им обясни, че окупацията е безсмислена и ги увещаваше да не я правят, но студентите устояха.

За разлика от предишната окупация обаче те нямаха съдействието на администрацията. Тя заключи вратите и така голяма група студенти се оказа заключена в двора на университета, а друга група бе вътре в сградата.

Младежите, които тази нощ окупираха университета, са доста различни от главните действащи лица, които направиха първата окупация. Почти всички от тях са били част от Ранобудните, но не от първа линия.

През нощта те призоваха към тях да се присъедини и Ивайло Динев, който бе всепризнат лидер на студентския протест, и всички останали от Ранобудните.

Около 2 ч. окупиращите прочетоха декларация, в която освен познатите две искания за оставка и разпускане на парламента, имаше и две нови - оставка на ректора Иван Илчев и отстраняване на професор Токушев от академичното тяло.

През нощта имаше информация, че ректорът ще атакува сградата, заедно с полиция, за да ги разгони окупаторите, затова те отправиха призив към хората да дойдат за подкрепа в 6 ч. Около този час вече имаше хора пред вратите, но полиция така и не навлезе на територията на СУ. През цялата нощ минаваха наблизо две патрули.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews