Мати Украйна: Проруски структури готвят протест с агенти, говорещи украински

OFFNews 19 декември 2023 в 09:50 6928 5

протест, архив

Снимка Христо Касабов, БТА

Украинското знаме

Проруски структури организират "мирен митинг" под надслов "Прекратяване на войната в Украйна", в който ще участват и вербувани хора, говорещи украински език. За това алармираха от Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна". 

Митингът ще се проведе пред президентството на 20 декември. Организаторите искат прекратяване на войната за сметка на отказване от териториите на Украйна, окупирани от руската федерация с участие на уж активисти на украинската общност.

"Цялата многобройна общност на украинците в България, всички регистрирани организации и доброволчески движения и центрове, както и украинците със статут на временна закрила в България се разграничават и осъждат провеждането на подобна хибридна акция", пишат от Мати Украйна. 

Оттам допълват, че украинската общност приема новината с отвращение и възмущение.

"Организаторите планират да прикрият проруското мероприятие с украински знамена и лозунги от типа на "Не на войната", "Стига проливане на славянска кръв" и дори "Президента на България да стане медиатор в преговори между Украйна и Русия за прекратяване на военните действия между славянските народи".

Според Мати Украйна от началото на декември има информация, че проруските структури в България са започнали да вербуват хора, говорещи украински език за участие в инсценирани от Кремъл представления.

"Целта на събитието в столицата не е само да дискредитира Украйна и да се направи внушението, че украинците са готови да се предадат и приемат условията на Кремъл, но и да дискредитира България и ръководството на българската държава , създавайки хибридни внушения, че антиукраинските инициативи се подкрепят от част от българското и украинското общество в страната ни", обясняват от най-голямото украинско сдружение в България.

От Мати Украйна пишат още, че украинците в България заемат консолидирана твърда позиция: подкрепят официалната позиция на Украйна, която се базира върху Формулата на мира на президента на Украйна. "Мирните преговори са възможни само и единствено след изтеглянето на руските войски от всички международно признати територии на Украйна по състояние на 1991 г. и привличане на русия към отговорност", посочват още те.

Сдружението припомня и че тази позиция се подкрепя официално и от България, която се е включила активно в работата по Формулата на мира и подкрепя държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна.

"Подобни акции от проруски структури в България с цел насаждане на внушения, че украинците са готови за мирно разрешаване на конфликта на условията на кремълския режим трябва да бъдат спрени незабавно. В случай че сред организаторите или участниците в митинга бъдат намерени украински граждани, те са изключително и само инкорпорирани руски агенти", категорични са от Мати Украйна.

Те призовават всички български институции да се самосезират с цел разследване на опасната дейност на проруските сили в България.

В същото време Мати Украйна благодари на държавни институции за последователната подкрепа на Украйна в борбата и срещу руската въоръжена агресия.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

19.12 2023 в 11:26

"Стига проливане на славянска кръв"

Това що не ходят да го крякат пред Кремъл тия копейки? Щото от там я почнаха тая война. И могат да я прекратят веднага - изтегляйки се от Украйна. От украинците какво се очаква да направят? Да клекнат и да си изгубят родината ли? И рашетата да покажат, че просто нападаш съседа си и си постигаш целите? Тия на кой свят живеят?

10298

4

AntiZ

19.12 2023 в 11:22

Юзерчето много точно го написа! Само ще го допълня: тия като са толкова прости и си мислят, че и другите са като тях. Ферман един километър дълъг мога да напиша за руската тъпота. Тя като всичко руско, е безгранична. "Безаналогова"!:D

1687

3

Пенчо Прикарчин

19.12 2023 в 10:45

"Президента на България да стане медиатор в преговори между Украйна и Русия за прекратяване на военните действия между славянските народи" - хахахахахахахахахахаха

14048

2

voododoll

19.12 2023 в 09:57

Дискредитиране на българското управление? Че то зеления чорап си е дискредитиран по рождение! Той си е отявлен руски агент, дори не се опитва да се прикрива…

723

1

user4eto

19.12 2023 в 09:56

Не напразно на раша и казват тумора на планетата или кенефа на планетата. Няма толкова долни изчадия. Веднага след тях се нареждат, прокситата им по света и у нас най-вече.
 
X

Да помогнем на украинските деца!