Къде са блокадите на земеделците

OFFNews 07 февруари 2024 в 11:55 14378 4

Трактор

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Трактори на Подбалканския път София - Бургас

За втори пореден ден протестиращи земеделци блокираха ключови места в цялата страна. Блокади има в областите Видин, Стара Загора, Ямбол, Силистра, Ловеч, Монтана, Търговище, Кюстендил, Пловдив, Плевен, Благоевград и Бургас. 

Протестите им продължава въпреки предложения нов меморандум от премиера Николай Денков и включените в него точки за излизане от кризата, и поканата за разговори между страните днес в 18:00 часа. Основните искания на замеделците са законодателни промени, които да гарантират сигурност в бранша, промяна на условията на зелената сделка и финансова помощ от 20 лв. на декар във връзка с войната в Украйна.

Земеделци от Благоевградско разположиха тежка техника на пътя за Мелник и Петрич под автомагистрала "Струма".  На няколко пъти животновъди опитваха да достигнат автомагистралата и да блокират движението там, но не бяха допуснати от полицията, предаде БНТ. 

Фермерите се заканват да продължат с протестите и утре, когато планират да блокират движението по Кресненското дефиле.

Техника затруднява и движението на кръговото между Перник и София.

Втори ден е блокиран пътят към "Дунав мост 2". Във вторник за повече от седем часа беше спряно движението на товарни автомобили от и към граничния пункт с Румъния. 

"За това, че се опитват да ни унищожат, е редно да дадем отпор. Ще бъдем тук, докато е нужно и докато не изпълнят изискванията ни. А те са да оцелеем, за да можем да продължаваме да осигуряваме храната на хората", каза земеделският производител Мимчен Милчев, цитиран от БТА.

Председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски заяви, че исканията не са политически и засега от съюза не искат смяна на министъра на земеделието на този етап.

Тежка техника затвори движението и по главния път Стара Загора - Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала "Тракия".

В 10:00 часа тази сутрин движението беше отцепено от служители на полицията, които не допускат автомобилите да стигнат до автомагистралата. Очаква се трафикът да бъде възстановен около 13:00 часа.

Протестиращи производители затвориха трите подхода за магистрала "Тракия" край Ямбол.

Затворени са участъци на трите най-важни пътни артерии в областта – на пътя Ямбол-Сливен след разклона за село Дражево, което блокира изхода към магистралата, втората точка е до село Кабиле, а третата до село Веселиново, което включва и международния път към граничен пункт „Лесово“.

За втори пореден ден протест има и в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово. Земеделците се движат в колони от тежки машини по ключови пътни участъци. В района не затварят пътища, а се движат в колони заради разпратено писмо от Агенция "Пътна инфраструктура" и инструктаж от полицията, че организаторите на протеста ще бъдат глобени с 8 000 лева, защото нямат право да затварят пътища от републиканската инфраструктура.

Затворен е и главният път София – Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза".  Ограничено е и движението на пътя София – Русе при Луковит.

Главен път Е-79 е блокиран в района на село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата - на пътя от Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй. Протестиращите земеделски производители пропускат автомобилите със специален режим на движение, а също автомобилите, в които има болни хора и пътуващи за операции или хемодиализа хора. 

Селскостопанска техника и земеделци от региона на Търговище за втори пореден ден блокираха главния път София - Варна. Протестиращи зърнопроизводители и техника има и на входа на Попово. 

Зърнопроизводителите в Кюстендилско са затворили три места - на пътя Кюстендил-Дупница; на разклона за с. Слощошица, на изхода на Дупница посока София при Пиперево и паметника на Дупнишката комуна и при Сапарева баня - на изхода за кв. "Гюргево" и пътя за Самоков, предаде БНР. 

Блокирано е и кръговото до пловдивското село Труд. Около 250 фермери със 120 селскостопански машини са на място. Протестиращите планират шествие с тракторите до Пловдив около 13 часа.

В област Плевен ще бъдат затворени главните пътища Плевен -Ловеч и София- Русе при село Горни Дъбник и град Славяново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

07.02 2024 в 14:31

Денков да преговаря с пчеларите, зелечукопроизводителите, градинарите.

Зърнарите ДГД!

12035

3

Anton Donchev

07.02 2024 в 13:42

Тези наглеци са получили субсидии от нашите данъци, за да си купят трактори и да обработват земята. Ако ще ползват закупените с евросубсидии машини за несвойствени дейности - да възпрепятстват движението на хора и стоки, ни изнудват за още пари - нека върнат получените субсидии.
Така или иначе декларираната им печалба е по-малка от получените субсидии. Да си обират майбасите и да оставят земята и субсидиите на по-кадърни хора.

11024

2

Комита

07.02 2024 в 13:00

Цялата държава е взета за заложник от мутрите в земеделието, а безгръбначното Денков им предлага още пари. В търговските вериги почти няма български плодове и зеленчуци, а когато ги има цената им е близка до тази на свинското. Та какво точно произвеждат тези с тракторите и кой би страдал, ако жандармерията ги натръшка край мантинелата?

Изразходеното гориво не е много - техниката нощува безпризорно по пътните възли, а т.нар. „земеделци“ изсипват своите ратаи с коли и автобуси преди началото на блокадата.

2550

1

alfakentavur

07.02 2024 в 12:18

Институтът по математика да пресметне колко гориво са изразходили "бедните" земеделци за всички тези трактори и колко струва.

 
X

Да помогнем на украинските деца!