Търговците на скрап отново блокираха ГКПП "Капитан Андреево"

OFFNews 15 юли 2014 в 11:04 3566 3

Блокада на

ГКПП "Капитан Андреево" отново е затворен за всички моторни превозни средства, съобщиха от МВР.

Причината и днес е протестът на търговци на скрап, които са блокирали пункта. Те недоволстват от влезлите в сила вчера нови правила, според които само фирми ще могат да предават желязо в пунктовете за изкупуване на вторични суровини.

Трафикът в двете посоки е пренасочен през ГКПП "Лесово" и ГКПП "Ново село".

С влезлият в сила Закон за управление на отпадъците се забранява изкупуването метали от физически лица. Това ще става само от фирми. Хората могат да предават метални отпадъци на общините, които пък от друга страна, нямат все още лицензирани площадки и фирми за изкупуване на метали.

Първата блокада на границата с Турция беше в понеделник, когато представители на фирми за скрап спряха движението с телата си. Вчера с протестиращите се срещна зам. областният управител на Хасково Иван Станчев. Това обаче не успокои напрежението и протестиращите извадиха камионите на пътя. 

Според търговците законът ги обрича на фалит. Според асоциацията на търговците на скрап в отрасъла са вложени повече от 2.5 млрд. лв. инвестиции през последните години. С парите са реконструирани около 900 площадки за изкупуване на черни и цветни метали. 20 000 души там са на трудови договори. Очаква се в близките дни поне 6 000 да бъдат уволнени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков