Осемте джуджета, част 4: Полицията в Дупница отказва да ходи в охраняван завод. Появява се подпис на Цацаров

OFFNews 20 август 2020 в 11:12 47240 2

Четвърта част на разследването си "Осемте джуджета" публикува днес Антикорупционният фонд.

Епизодът разказва за неуспешните опити на семейството на Илия Златанов да си върне владението на асансьорния завод "Изамет" в Дупница. След като предприятието е иззето от семейството със запис на заповед по схема, която разследването описа, заводът се охранява от фирма "Делта гард" на Димитър Спасов - Митко Каратиста. Полицията в Дупница не се отзовава на сигналите на досегашните собственици при опитите им да влязат в завода. Аргументът на полицията е, че "там има охранителна фирма". Самата фирма е с висящ статут - новият собственик Кристиян Христов не е вписан заради заведените дела. В същото време камерата показва фиш от заплата на служител, според който трудовите възнаграждения вече се изплащат от дружество на името на Любена Петрова - съпруга на бившия следовател, сега адвокат, Петър Петров (Петьо Еврото).

Пред камерата дъщерята на Илия Златанов Пролетина Златанова разказва, че семейният им конфликт вече е загърбен и сега те са в нормални, добри отношения. Особено тежко обаче е пострадал нейният брат Явор, който е арестуван за участие в организирана престъпна група. Това се случва след като баща ѝ Илия Златанов търси помощта на Петьо Еврото на среща в столичния ресторант "Осемете джуджета", за да си върне контрола върху семейната фирма "Изамет". След срещата прокуратурата се задейства по сигналите на Илия Златанов, че членовете на семейството му са окупирали компанията. Докато лежи в следствения арест в продължение на 4 месеца, Явор Златанов получава двустранна бъбречна недостатъчност и е с опасност за живота. Вследствие на това единият му бъбрек е премахнат, а другият не функционира и към момента мъжът е инвалид на хемодиализа, разказа Пролетина Златанова.

В четвъртата, последна част на разследването се разказва и за подпис на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, сложен ден след назованата във видеата първа среща между Илия Златанов и Петьо Еврото. С подписа тогавашният главен прокурор обединява няколко сигнала по семейния конфликт за асансьорния завод и го праща за разследване на Националната следствена служба.

Кои са Петьо Еврото и Любена Петрова - вижте първия епизод на "Осемте джуджета".

Във втората част на разследването изчезва един багажник злато, иззето от сейфове на семейство Златанови.

В третата част на "Осемте джуджета" се включва нов свидетел - бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Той обявява, че групата от "Осемте джуджета" го натиснала да припознае парите от сейфа на Златанови. След като това станало, те били взети от близка до групата на Петьо Еврото адвокатка.

Какво показа разследването "Осемте джуджета"

В Първата част на разследването се описва как се отнема бизнес за милиони. То е по разказа на Илия Златанов - бивш собственик на най-големия производител на асансьори "Изамет". В 15-минутното видео Илия Златанов разкрива как е потърсил съдействие чрез препоръчания му от приятел бивш следовател Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.

"Малко е скъпчия, но пък ще ти реши проблемите", казал му приятелят.

Златанов се обърнал към него, след като заради семеен конфликт се оказал изхвърлен, по думите му - незаконно, от бизнеса си. Свръзката с Петьо Еврото станала в ресторант "Осемте джуджета" на столичната улица "Шандор Петьофи" 55, близо до НДК.

Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант „Осемте джуджета“ бившият следовател, сега адвокат Петров, обещава да съдейства. Срещу тази помощ Петров поисква половината от възстановените активи на фирмата „Изамет“.

На 3 юли 2019 Илия Златанов подава пореден сигнал до прокуратурата и още на следващия ден той е разпитан. Само две седмици по-късно, на 19 юли, прокуратурата информира медиите за повдигането на обвинения срещу шест лица – сред които сина, дъщерята и бившата жена на Златанов - за изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери. От трезори на съпругата на Златанов и сина му са иззети 565 хиляди евро и 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева.

Във втората част на разследването се разказва как и на кого се връщат иззети при претърсвания веществени доказателства под формата на 35 килограма злато и спазени ли са всички законови изисквания за това, както и как се прави прехвърляне на дялове от фирми в болнични кабинети.

Междувременно, Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с публикации в медиите, а на автора на разследването Николай Стайков бе поставена служебна охрана. Извършен бе и обиск в дома на Илия Златанов, където прокуратурата намерила златото или поне част от него, за което собственикът на "Изамет" говори в разследването на Антикорупционния фонд.

Главният прокурор Иван Гешев написа в туитъра си: "Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. „Антикорупционен фонд“ да се извини на институцията Прокуратура на Република България, но това изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани!"

Пред медии обаче дъщерята на Илия Златанов - Пролетина Златанова, изрази съмнения в процедурата по извършване на обиска.

В третата част на разследването бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски разказва, че бил заведен от свой добър познат на среща с Петьо Еврото в ресторант "Осемте джуджета". От него било поискано чрез заплахи да обяви, че иззетите от сейфове на фамилията Златанови пари са негови, защото им ги е дал за отговорно съхранение. Подписвайки документ с това твърдение, той отива с посочен от групата адвокат в прокуратурата, за да си получи парите. На излизане от сградата обаче парите остават в адвокатката, твърди Ламбовски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

2

Бабатунде

20.08 2020 в 14:32

Гоуемио с малкия, ти го турим в платените устенца! С парите от тролене, да си купиш вибратор !

2100

1

гоуемио

20.08 2020 в 12:17

„Мирен митинг, с който да покажем, че НЕ ВСИЧКИ са против правителството! Нека се чуе и нашето мнение - мирно, без да се нарушава закона.“ Това призовават организаторите на шествие, което ще се проведе довечера от 19:00 ч. до 21:00 ч. Началото е в градинката на площад Възраждане срещу СДВР, до бул. Стамболийски и бул. Хр. Ботев. Събитието е под наслов „Мирен протест срещу хаоса и безредиците“.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика