Заложник на 'посланическите войни'. Историята на руския помощник на американските консули, считан от ФСБ за 'таен агент'

OFFNews 20 октомври 2023 в 14:03 13825 0

Шонов

Снимка ТАСС

Роберт Шонов

За първи път руското външно министерство експулсира американски дипломати за това, че са се свързали с руски гражданин, обвинен от ФСБ в сътрудничество със САЩ и това е жителят на Владивосток Роберт Шонов. В отговор Държавният департамент на САЩ експулсира руски дипломати. Шонов, който работи в консулството на САЩ от 90-те години на миналия век, е в Лефортово от шест месеца. Заплашен е от 8 г. затвор.

Би Би Си разказва как един ветеран дипломат от Владивосток става заложник на "посланическите войни".

1997 г., Владивосток. Трима мъже и една жена в бизнес костюми се усмихват в обектива. Двама от тях са американци: Майкъл Сканлън, служител на консулството на САЩ, и Тим Смит, изпълняващ длъжността генерален консул. До тях са руските асистенти на Смит: Лена Василевская за протокола и Роберт Шонов за общите административни въпроси. Руснаците държат в ръцете си рамкирани дипломи. Надписът към снимката от уебсайта на Държавния департамент на САЩ обяснява: Василевская и Шонов получиха парична награда за работата си в дипломатическата мисия през 1996 г.

2017 г. Трима служители на консулството във Владивосток преплуват 1 километър в студения Амурски залив. Двама от тях са американци. Те са Брандън Халм от службата за сигурност и колежката му Сандра Писаро. Заради участието на двамата чужденци прокремълският Пети канал нарече състезанието "Амурско плуване" международно и интервюира Халм. С американците плува и Роберт Шонов.

Март 2023 г. Шонов излиза от входа на висока жилищна сграда във Владивосток. Настигат го двама мъже в униформа на комунални работници, те са маскирани агенти на ФСБ. Органите на реда публикуват видео от задържането на Шонов едва в края на август.

През септември руските власти обявяват секретарите на американското посолство в Москва Джефри Силин и Дейвид Бърнстейн за персона нон грата и ги експулсират от страната. САЩ осъдиха това решение.

"Напълно отхвърляме основанието за това немотивирано експулсиране на нашия дипломатически персонал. Двете експулсирани лица са акредитирани дипломати и работата им е била напълно съвместима с дипломатическия им статут. И преди сме изразявали остър протест срещу опитите на руското правителство да сплашва и оказва натиск върху персонала на посолството на САЩ. Този ход е сериозна ескалация", пишат от посолството.

През октомври Вашингтон реагира симетрично, като признава двамата руски дипломати за персона нон грата и ги експулсира.

Роберт Шонов от шест месеца се намира в московския център за предварително задържане "Лефортово", където са задържани обвиняемите по "шпионските" дела. Бившият консулски администратор, който повече от 25 г. е работил открито с американски дипломати, е обвинен в "близко сътрудничество" със Силин и Бърнстейн "с цел да им помогне в дейности, съзнателно насочени срещу сигурността на Руската федерация". Съгласно чл. 275.1 от руския Наказателен кодекс го грози от 3 до 8 г. затвор.

"Гражданинът Х". Кой е Роберт Шонов

В края на март 2023 г. пресслужбата на Фрунзенския районен съд във Владивосток съобщава за ареста на "гражданина Х". Твърди се, че той, "бидейки недоволен от руската специална военна операция на територията на Украйна", е установил "чрез кореспонденция" поверително сътрудничество с представители на САЩ с цел да им сътрудничи в дейности, "съзнателно насочени срещу сигурността на Руската федерация".

Такива цели са дословно разписани в член 275.1, който се появява в Наказателния кодекс през юли 2022 г. От този момент нататък всякакви непублични контакти между руснаци и чужденци могат действително да бъдат признати за престъпление в Русия.

През май пресслужбата на Лефортовския съд в Москва разпространи видеозапис, на който се вижда как войници от ФСБ в камуфлажни дрехи и балаклави вкарват в залата сивокос мъж с белезници. Дори следователят от ФСБ Мартинов (името му беше посочено от съдията) дойде на заседанието в черен балаклав.

На следващите кадри обвиняемият в съдебната клетка слуша решението на съдията за удължаване на ареста му по члена за "поверително сътрудничество". Роберт Робертович Шонов е роден през 1960 г. в село Юбилейно, Зейски район, приравнен към Далечния север, Амурска област. Преди да бъде арестуван, той е живял във Владивосток на остров Руски, където всяка година Владимир Путин пристига за Източния икономически форум.

Адвокатът на Шонов Роман Тютюнник поиска клиентът му да бъде поставен под домашен арест, като обърна внимание на възрастта и заболяването му. Но следователят, според "Комерсант", се противопоставил, твърдейки, че обвиняемият може да поиска убежище в посолството на САЩ.

"Познавах лично Шонов и работих с него в продължение на почти 2 г. във Владивосток. Той е добър човек, който не заслужава това (обвинение). Той е лоялен към Русия и е искал само да служи за сближаването на нашите две нации - а така се отнасят с него", реагира във Facebook за бившия си колега Уендъл Андерсън, който е работил в консулството през 2016 г.  

За първи път американците идват на официално посещение в съветския Владивосток (тогава затворен град) през 1974 г. Там Леонид Брежнев и Джералд Форд провеждат историческа среща. Лидерите подписаха споразумение за ограничаване на стратегическите оръжия. Форд получи като подарък негов портрет, а Брежнев - вълчия кожух на Форд.

Американско консулство е открито в постсъветския Владивосток през 1992 г., когато Кремъл прекратява изолацията на този град на военните моряци. САЩ имат консулства и в Санкт Петербург и Екатеринбург, но консулът във Владивосток има най-широка зона на отговорност в Русия - 11 региона на Далекоизточния федерален окръг и Иркутска област.

Размяната на подаръци. Снимка: ТАСС

Шонов работи в консулството повече от 25 г., като през това време във Владивосток са работили 13 консули, на които той е бил помощник.

Последният от тях е Луис Кришок - той идва за първи път в Русия през 1995 г., за да чете лекции пред студенти в Уралския университет. Тогава Кришок пътува из цялата страна, като организира конференции за околната среда.

"Учих социология в САЩ, но станах социолог тук, в Русия. Тук разбрах какво е културното и езиковото многообразие и как те разкрасяват живота ни", разказва дипломатът пред 2020 г. - Програмите за обмен подобриха живота ми и съм готов да направя всичко по силите си, за да се уверя, че руските учители и ученици могат да се възползват от същите възможности."

Друг от шефовете на Шонов, консулът Ерик Холм-Олсен, има семейна история с руския Далечен изток; негов норвежки роднина е пътувал там, починал е на остров Руски през 1919 г. и е погребан във Владивосток. По времето на Холм-Олсен консулството открива микростипендиантска програма за достъп до английски език в Якутия (проект за преподаване на английски език на деца от семейства с ниски доходи), довежда танцови и рок групи от Съединените щати в Чукотка и Камчатка и организира среща между американски индианци и представители на коренното население на Сахалин и Якутия.

Друг от ръководителите на Шонов е Майкъл Кийс. В средата на 90-те години той работи в политическия отдел на посолството на САЩ в Москва. Завръщайки се в Русия 20 г. по-късно, той открива в Далечния изток изложби за Lend-Lease и доставките на американски самолети за СССР по време на Втората световна война и убеждава жителите на Аляска, че отношенията им с Владивосток "не отразяват непременно отношенията между Москва и Вашингтон". По време на неговия мандат като консул руското външно министерство, в отговор на по-строгите санкции срещу Русия, изисква съкращаване на цялата американска дипломатическа мисия - и Кийс трябва да съкрати две трети от персонала си. Роберт Шонов не е съкратен.

"Имах американски шеф в консулството и руски шеф - Роберт (Шонов) беше руският ми шеф. Не мога да кажа нищо лошо за него, работихме заедно около 20 г.", казва пред Би Би Си Дмитрий Прудколяд, който е работил в консулството на САЩ във Владивосток като сътрудник по снабдяването.

Заедно с Шонов поддържат дипломатическата мисия: нейната сграда, склад и автомобилен парк.

"Наричаме го "икономически отдел". Аз отговарях за снабдяването, Робърт отговаряше за контрола. Всичко, което прави заместник-директорът на нашата (руска) голяма компания по отношение на икономическите дейности, това са всички роли (в консулството), които изпълняваше Роберт Шонов", казва Прудкоглад.

Шонов не е публична личност - Би Би Си открива само едно споменаване за него в документ, свързан с организирането на транспортирането на вещите на консула, напускащ Владивосток на път към Австралия. Когато две години подред дипломатите "демонстрират солидарност с жителите на Владивосток", като се потапят в ледения фонтан на Богоявление, Шонов също се гмурка в ледената дупка под видеокамерите, но за разлика от американците не дава интервюта.

Неговият подчинен Прудкоглад има "само много положителни отзиви" от работата си с Шонов.

"Той като ръководител беше абсолютно адекватен и много добър човек. Тук никога не съм имал никакви оплаквания към него. Тоест, ако възникнеше някаква ситуация, той никога не изпадаше в някаква психоза, не се опитваше да налага нещо на някого или да изгражда някого", отбеляза Прудкогляд.

"През 2015 г. всичко беше различно, но сега е чист ад (за руснаците, които са работили за дипломатическата мисия на САЩ)", казва източник на агенцията, запознат със ситуацията около случая с Шонов. - Способността му (на Роберт) да чете на руски, плюс да пише на английски, плюс да използва интернет, е предмет на обвинението. Те искат да го назначат за шпионин."

Всички бивши колеги на Шонов, които са останали в Русия, се страхуват, че ще бъдат следващите в списъка на "шпионите", "като материал, който може да се използва за нечие кариерно развитие", добавя човекът.

Консулството на САЩ във Владивосток. Снимка: ТАСС

През 2020 г., когато започва пандемията от коронавирус, консулството във Владивосток временно преустановява дейността си, а работещите там американци се преместват в Москва. Андрей Броварец, ръководител на представителството на руското външно министерство във Владивосток, казва пред "Комсомолская правда", че по това време Шонов е останал във Владивосток и е наблюдавал сградата.

След пандемията американците не се завръщат във Владивосток - консулството обявява, че е било принудено да преустанови дейността си поради критично ниския брой на служителите в дипломатическата мисия на САЩ в Русия.

Още в края на април 2021 г. стана ясно, че това не е било спиране, а закриване. Владимир Путин издаде указ, с който ограничи правото на дипломатическите структури на "недружелюбни" държави да наемат местен персонал в Русия над определената от правителството квота - до пълна забрана.

За САЩ пълната забрана беше въведена месец по-късно. Указът на Путин задължава Държавния департамент да уволни всички служители, наети в Русия. Много от тях са работили в посолството и консулствата от началото на 90-те години на миналия век. Те виждат, че отношенията между Русия и САЩ охладняват.

"Оплакваха се, че се влошават, че ще стават все по-лоши, но помежду си, общо взето, не го обсъждаха по никакъв начин", казва Прудкоглад. Самият той твърди, че "винаги е бил привърженик на Путин и винаги е подкрепял "Единна Русия" и никога не е крил това от работодателите си. "Като цяло разбирах, че всичко това върви към момента, в който един ден ще се разделим с правителството на САЩ", добавя той.

Какво прави Шонов след затварянето на консулството?

"Нас (руснаците - бел. ред.) ни уволниха по наша молба, взеха от нас документ, че нямаме претенции към американското правителство. На всички ни предложиха официално, ако има такова желание, да попълним документи и да получим разрешение за постоянно пребиваване в Съединените американски щати и да се преместим, разказва Прудкоглад. - Не си спомням някой от консулството да се е възползвал от тази възможност".

Шонов не си е тръгнал. Той е бил във Владивосток след началото на войната на Русия в Украйна. Това следва от съдебното решение - в него се казва, че в края на май 2022 г. Шонов е участвал в тройно пътнотранспортно произшествие, заради което е подал иск срещу виновника за инцидента.

Ситуацията в семейството му е сложна: дъщерята на Шонов получава от съда във Владивосток през 2019 г. условна присъда от 3,6 г. в колония до навършване на 14-годишна възраст на детето си по дело за присвояване на средства от фирмата, в която работи като счетоводител. По данни на Федералната служба на съдебните изпълнители след ареста на баща ѝ тя е имала неизплатени дългове в размер на повече от 1 млн. рубли. 

Прудкоглад не е общувал с бившия си шеф Шонов след затварянето на консулството.

"Според слуховете, когато сградата все още е била под наем от американското посолство, Роберт е продължил да я наблюдава по договор с някаква фирма", отбелязва Прудкоглад. - Още тогава той е работил не за американското посолство, а за фирма, наета от посолството, за аутсорсинг."

След ареста на Шонов Държавният департамент на САЩ потвърди, че той е работил за компания, наета да предоставя услуги на посолството на САЩ в Москва "в строго съответствие с руското законодателство". Това е станало, след като Русия е наложила уволнението на местния персонал на консулството, твърди говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Търговете за избор на компания, която да извършва ежедневен медиен мониторинг и анализ за американската външнополитическа институция, наистина са стандартна услуга за САЩ и други държави.

Американците продължават да плащат наем за празната сграда на консулството до края на май 2022 г., твърди китаистът Иван Зуенко в канала си в Телеграм, без да посочва източника на тази информация. През август същата година агентите започнали да търсят нови наематели за сградата и показали на медиите изоставения интериор и изоставеното имущество на дипломатите. До края на 2022 г. сградата все още не е предадена, пишат местни издания. Не е известно кой е неин собственик в момента. Според съобщения в медиите собственикът на имота не се намира във Владивосток.

Не е ясно кога Шонов е престанал да контролира сградата. В решението на съда в Лефортово за удължаване на задържането му се казва, че по време на ареста той е работил в T-Service LLC като оперативен мениджър. В Русия са регистрирани много компании с това име, дванадесет от които само в Москва.

Сред тези дружества едно отговаря на предмета на дейност - T-Service, което се управлява от Максим Андрианов. Андрианов не отрича пред Би Би Си, че Шонов е работил за него, но отказва коментар.

По време на ареста "единствената роля" на Шонов е била "да съставя резюмета за пресата от публично достъпни руски медийни източници", твърди Държавният департамент.

Свидетелски показания без признание

В края на август държавниятк телевизионен канал "Россия 24" излъчва материала "Шпионин е работил в американското посолство". В него е цитиран анонимен служител на ФСБ, който казва, че за да "прикрият своя информатор", САЩ са разработили схема, по която Шонов е бил "фиктивно нает в руска търговска организация като мениджър" и "чрез банковите сметки на тази компания са му били превеждани пари за изпълнени задачи". В материала не се посочват никакви доказателства.

"През септември 2022 г. към мен се обърнаха служителите на посолството на САЩ Джефри Силин и Дейвид Бърнстейн. Те проявиха интерес към събирането на информация за важни събития, които се случват в момента - като СВО, мобилизация и бъдещи президентски избори през 2024 г., както и анексирането на нови територии."

Шонов дава тези показания във видеоклип, който ФСБ разпространи сред проправителствените медии в края на август. По времето, когато видеото е публикувано, той вече е в центъра за предварително задържане в Лефортово от пет месеца. Случаят се разследва при закрити врати, като преди това не са съобщавани никакви подробности за него.

Във видеото Шонов седи на маса до стена, върху която има позлатена рамка на картина. Не е известно къде, кога и в чие присъствие са заснети кадрите. 

В същия видеозапис на ФСБ Шонов обяснява, че е трябвало да събира "негативна информация" за изброените от него събития - да търси протестни настроения сред населението и да ги отразява в репортажите си.

"Дейвид Бърнстейн, първият секретар на американското посолство, ми постави задачата да намеря хора сред журналистите, бизнесмените, политиците, които са лоялни към САЩ и които по-късно биха могли да използват, също като мен, за събиране на информация", казва Шонов.

Той не уточнява дали е изпълнил задачите на дипломатите. В публикуваните видеооткъси Шонов не споменава други имена освен Силин и Бърнстейн. Противно на твърденията на проправителствените медии, Шонов не казва, че признава вината си или се разкайва за стореното.

В материала на "Россия 24" изявлението му за сътрудничество със Силин и Бернщайн е редактирано с фрагмент от фонограма на фона на американското знаме. В записа някой с глас, подобен на този на Шонов, изрича: "Предложиха ми работа в политическия отдел на посолството на САЩ в Москва". Съдейки по това и отсъствието на Шонов в този фрагмент, той или изобщо не споменава за свободното място в "политическия отдел", или би могъл да говори за него в други показания във връзка с който и да е - включително предвоенен - период от време.

"Россия 24" твърди след тези думи, без да се позовава на източник, че двамата американски дипломати не са просто служители на посолството на САЩ, а на неговия "политически отдел", като Бърнстейн, противно на думите на Шонов, според телевизионния канал, е втори, а не първи секретар. Всъщност в структурата на дипломатическата мисия няма секретари на отдели; има секретари на посолството - включително тези, които отговарят за политическите въпроси.

В допълнение към общуването му с Шонов тв каналът изброява и други предполагаеми компрометиращи факти за Бернщайн: той се е срещал с представители на опозицията, присъствал е на "четенията на Немцов" на партия "Яблоко" и се е явявал на важни съдебни процеси - по делата срещу Владимир Кара-Мурза-младши.

ФСБ следи Бернщайн от дълго време - той е единственият западен дипломат, който пътува до Върховния съд през 2021 г. за процеса "Мемориал" и чието име и позиция се споменава и дори попада в заглавията на пропагандните телевизионни канали. След това "Русия 24" показа в един и същи репортаж и Бернщайн, и Кара-Мурза.

Във видеото за Шонов ФСБ включи кадър на Бернщайн, който стои на вратата на съда в Москва, близо до залата, в която се провежда закритият процес срещу Кара-Мурза. Въпреки че на този процес отиват и други дипломати, а самият Бернщайн не крие присъствието си в съда дори след ареста на Шонов. "Ние сме наблюдатели", обяснява той пред "Новая газета" на 1 април. Изданието го цитира без фамилията му - като "Дейвид от американското посолство", и публикува снимка с Бернщайн от съда.

Россия 24 посочи Джефри Силин като първи секретар на "политическия отдел" на посолството. Освен връзката му с Шонов, руските служби за сигурност и външното министерство очевидно нямат в какво да обвинят този дипломат - в телевизионния репортаж той е характеризиран като "интровертен анализатор" и "непублична личност".

В Linkedin пълен съименник на Силин съобщава, че до 2015 г. е работил в други посолства на САЩ - бил е консулски служител в Бейрут, Ливан, а преди това - служител по правата на човека в Претория, Южна Африка. Дипломат с това име наистина фигурира в списъка на служителите на посолството на САЩ на сайта на Департамента за международни отношения на южноафриканското правителство - там се казва, че Силин е работил като трети секретар по политическите въпроси в дипломатическата мисия на САЩ в Южна Африка. Не е известно кога за последен път списъкът е бил актуализиран.

Във видеото с предполагаемите показания на Шонов ФСБ показва копие на призовка от 11 август, с която Силин и Бернщайн са призовани в Следствения отдел като "свидетели по наказателно дело". Посолството отрича да е получавало призовките. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви по повод видеото, че "обвиненията срещу Шонов са напълно неоснователни", а преследването му "само подчертава все по-репресивните действия, които руското правителство предприема срещу собствените си граждани".

"Остро протестираме срещу опитите на руските служби за сигурност, подкрепяни от руските държавни медии, да подлагат нашите служители на сплашване и тормоз", подчерта говорителят.

Как ФСБ вербува руснаци, работещи в посолството на САЩ

Елена Закарян, консулски служител в посолството на САЩ от 2019 г., се прибира от работа късно вечерта. На входа я посрещат двама мъже.

- Лена, здравей, не ни ли помниш? - Попита единият от тях. Навън е тъмно, ноември е.

- Не, не ви познавам - отвръща Закарян.

- Е, запознахме се в един клуб преди седмица.

Закарян никога не е ходил в клуб и никога през живота си не е виждала тези мъже. Те се обръщат към нея с първото ѝ име. Тогава единият от мъжете: "Сериозно, това е ФСБ. Да отидем в кафенето да си поговорим". Елена отказала, а полицаите продължили да я убеждават: "Хайде, нищо няма да стане, никой няма да разбере". След това тонът стана по-груб: "Следим те от много време, още от британското посолство, нека не се излагаме, да отидем и да поговорим".

Преди да постъпи на работа в дипломатическата мисия на САЩ, тя е работила във визов център на Обединеното кралство. Същата нощ Елена успява да избяга от служителите на реда. Две седмици по-късно тя е хваната отново - пред поликлиниката. Мъжът започва разговора със същия поздрав: "Лена, не ме ли помниш?" Елена не го запомнила веднага, но когато го разпознала, започнала да ругае: "Какво правиш? Мислиш ли, че е нормално да се приближаваш до момичетата в тъмни ъгли и да ги плашиш?". В отговор полицаят продължил да настоява за разговор и предложил на Елена да я закара до вкъщи. Тя отказва.

И в двата случая Закарян съобщава за инцидентите на американските си мениджъри - това е изискване на трудовия ѝ договор. Шефовете не можели да направят нищо друго, освен да съчувстват: "Казаха, че за съжаление това е заради работата ни, няма изход. И се радват, че по принцип не се е случило нищо страшно - уплашили са ме, това е всичко.

Елена знае, че от руснаци, работещи в чужди посолства, понякога се интересуват правоохранителните органи, но не очаква това да се случи на нея. Нейният колега, роденият в Иркутск Вадим Тетенкин, който работи в американското посолство от 2013 г. и се е издигнал до помощник-консул на САЩ в Москва, разказва пред списание Foreign Policy как след анексирането на Крим офицер от ФСБ се опитал да го вербува на летище Шереметиево. Телефонът, багажът и паспортът на Тетенкин били конфискувани, а служителят на силовото ведомство в продължение на 15 минути се опитвал да го убеди, че "трябва да помогнеш на страната си". Тетенкин предупредил за разговора и американските дипломати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!