Милиардер от Южна Корея ще се бори да оглави ФИФА

OFFNews 30 юли 2015 в 10:44 3574 1

Снимка ЕПА

Бившият вицепрезидент на ФИФА и основен акционер в гиганта "Хюндай" Чунг Монг-Джун (Южна Корея) обяви, че се кандидатира за президент на ФИФА на мястото на подалия оставка Сеп Блатер.

Той коментира пред Би Би Си, че съперникът му Мишел Платини не е "правилният човек" за ФИФА.

"Ще бъде много трудно за господин Платини да направи каквито и да било значителни реформи. Господин Платини се радва на институционална подкрепа от сегашната структура на ФИФА. Господин Платини в много голяма степен е продукт на сегашната система"

"Ако бъда избран, работата ми няма да бъде да се наслаждавам на лукса в офиса си. Моята работа ще бъде да го променя", допълни той.

Чунг Монг-Джун е на 63 г. и притежава 1.2 милиарда долара, по данни на сп. Forbes.

До 26 октомври могат да бъдат номинирани кандидати.

Гласуването на новия президент е насрочено за 26 февруари 2016.

Сеп Блатер подаде оставка в разгара на огромен корупционен скандал по високите етажи на ФИФА, заради който бяха извършени арести на над 10 високопоставени служители на федерацията.

Междувременно, футболната легенда Диего Марадона обяви, че иска да се бори с мафията, която управлява корупционните процеси във ФИФА, но не потвърди, че ще се кандидатира за президент.

54-годишният Марадона заяви: "Аз трябва да се боря с мафията, която все още остава във ФИФА. Трябва да се боря с тези, които от години крадат". На въпрос дали би се кандидатирал за президент, той отговори: "Наистина искам да бъда във ФИФА".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews