Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Разкриха 18 уговорени мача от високо ниво в тениса

OFFNews 27 януари 2016 в 20:27 10724 2

"Има 18 потвърдени случая на уговорени мачове на високо ниво в световния тенис, а шестима състезатели са дисквалифицирани завинаги", заяви президентът на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) Крис Кърмод, цитиран от световните спортни медии.

Австриецът Даниел Келерер е първият тенисист, който получава доживотна дисквалификация, след като се разбра, че негов мач срещу Александрос Якупович от Гърция е бил манипулиран.

По-рано днес АТР, Женската тенис-асоциация (WTA), Международната федерация по тенис (ITF) и четирите турнира от Големия шлем обявиха създаването на обща антикорупционна структура за борба с уговорените мачове.

По думите на Крис Кърмод, подобна структура с грижа за запазване на морала в тениса има от 2008 г. За това време въпросната комисия е разкрила 18 случая на уредени мачове на високо ниво в професионалния тенис, а шестима тенисисти са били извадени пожизнено.

Кърмод добави, че новата антикорупционна комисия ще има доста големи пълномощия, което ще й помогне за по-интензивно и по-дълбоко разследване на съмнителни случаи за евентуално договаряне на мачове и манипулации в тениса.

По-рано този месец скандал за неразследвани уредени мачове на най-високо ниво разтърси света на тениса. Разследване на Би Би Си и BuzzFeed News разкри тайни документи, които показват все по-сериозните подозрения за уредени мачове, включително на турнири от Големия шлем, например Wimbledon. Тези сигнали обаче все още не са разследвани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews