Спортният съд пак отмени глоба от $ 500 000 на българските щанги

OFFNews 28 януари 2017 в 13:27 6678 1

Българската федерация по вдигане на тежести спечели делото срещу Международната федерация за отмяна на наложената глоба от 500 000 долара. Решението стана факт, след като Международният спортен арбитраж в Лозана се произнесе в полза на БФВТ и постанови глобата за невалидна.

Новината съобщи адвокат Радостин Василев, който отскоро защитава интересите на родната централа.

Така Българската федерация вдигане на тежести стана първата, успяла да отмени решение на Международната щанги федерация(IWF) за огромна финансова санкция. Това е третата голяма победа за българската страна по случая, след като през юни 2015 г. IWF наложи минимални наказания на българските щангисти, намесени в допинг.

Вместо регламентираните в Правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно 9 месеца и 18 месеца.

След това през миналата година КАС отмени първоначално наложената глоба, но IWF спря българите от участие на Олимпиадата в Рио и се опита повторно да глоби БФВТ с половин милион долара – нещо, което сега КАС отново постанови като неправомерно .

Както е известно, през март 2015 г.. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид „станозолол“ в пробите на 11 български щангисти от националните отбори. По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка „Трайбест“.

Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унищожи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави Акт за административно нарушение на производителя, сезирана бе и Прокуратурата, която още разследва случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша