Как да изберем правилните (и трайни) обувки

OFFNews 11 януари 2024 в 15:25 3714 0

Принцесата на Уелс носи един и същ чифт ботуши за езда от десетилетия

Снимка Getty images

Принцесата на Уелс носи един и същ чифт ботуши за езда от десетилетия

Как да изберем правилните маратонки, обувки и ботуши - и да ги носим дълго?, се питат авторите в лайфстайл секцията на BBC. И ние споделяме тяхната озадаченост.

От любимите ботуши за езда на принцеса Кейт до най-устойчивите маратонки - какъв е най-добрият начин за избор на обувки - и как можем да направим така, че обувките ни да издържат десетилетия?

Колко дълго издържа един чифт ботуши? За принцесата на Уелс - почти две десетилетия, че и повече. Нейните любими ботуши за езда с пискюли от Penelope Chilvers наскоро се появиха в сериала The Crown на Netflix, носени от младата студентка Кейт (в ролята Мег Белами) в университета. Те са носени за първи път публично от Кейт Мидълтън през 2004 г. и все още са нейните любими ботуши за ангажименти в провинцията.

Ако са добре изработени и добре поддържани, обувките могат да издържат десетилетия и да запазят стойността си. Когато тъкмо е щяла да става булка, Уасима Гамал е мечтала да носи обувки тип "Пепеляшка" в сватбения си ден.

Проектирани от Амина Муади, стъклените обувки без пета и с брошка, украсена с кристали, както и с характерни набраздени токчета се продават за около 850 паунда (1 080 долара). Вече надхвърлила бюджета си и съзнавайки, че вероятно ще ги обуе само веднъж, Гамал се зачудила дали има алтернатива на покупката на нов чифт. Тогава, досущ като в приказката, се появила нейната фея кръстница! Услугата By rotation.

Тя открила обувките с нейния размер в базираната на приложения услуга за наемане на обувки. "За първи път наемах обувки, така че не знаех какво да очаквам, но процесът беше доста лесен", обяснява тя. "Трябваше да изпратя запитване до собственичката - спомням си, че чаках отговора ѝ със затаен дъх. За щастие тя прие и аз бях във възторг. Следващият стресиращ момент беше да чакам обувките да пристигнат - и те пристигнаха, ден или два преди действителната дата за начало на наема, за което бях много благодарна."

Гамал казва, че е била, естествено "внимателна", така че обувките да не се повредят - и следователно да се наложи допълнителна такса извън 103-те паунда (133 долара) за три дни - но била спокойна, заради прозрачността на отдаващите вещи под наем и клиентите на By Rotation. Всеки клиент има профил и, ако е приложимо, статут на проверен потребител (показващ, че е опитен наемател, с оценки). By Rotation също така улеснява своите заемодатели в случай на повреда, загуба или кражба с възстановяване на разходите за ремонт.

Отдаването под наем е един от начините за запазване на модните артикули в обращение, което помага за ограничаване на прекомерното производство и потребление на нови продукти. Според консултантската група за устойчивост Quantis производството на обувки представлява една пета от въздействието на модната индустрия върху околната среда и генерира 1,4 % от световните въглеродни емисии, като най-големите фактори са производството и добивът на суровини. А ние произвеждаме много обувки: 23 млрд. чифта в световен мащаб всяка година, като в САЩ търсенето на обувки е най-голямо - 6,98 чифта на човек. На всичкото отгоре 90 % от обувките свършват на сметището.

"Моят подход към обувките - и към начина на живот като цяло - е да търся полезност, предпочитам я пред бързата мода", казва сърфистът и ентусиаст, занимаващ се с устойчиво производство Джак Сиймор, който живее в Нортъмбърланд, Великобритания. "Любимите ми предмети за ремонт са дъските за сърф. Те ми доставят толкова много радост и, подобно на обувките ми, трябва да издържат на тежки условия. Вярвам, че на първо място трябва да се купува от уважавани марки с прилични цени, а след това да се използва всяка възможност за първа поправка - ако има нещо, колкото по-износени са обувките, толкова по-добре се чувстват. С модата, която се движи по-бързо всеки сезон, винаги има нов артикул, преди да сте имали възможност дори да изцапате подметките."

Сиймор провежда основен ремонт на маратонките си два пъти годишно: дълбоко ръчно почистване, като се грижи след това да ги подсуши добре, като ги напълни с вестник, и, ако е необходимо, им слага нов чифт стелки. Той казва, че смяната на връзките не само помага да се запази свежият вид на маратонките, но и може да промени стила им и да ги накара да се усещат почти като нови. За поддръжката на официалните си обувки Сиймор ходи при местен обущар.

Съпругата му, Емили Картър, казва, че подходът ѝ към търсенето и купуването на обувки се е променил през последните пет години. Вместо да замени чифт обувки, които са твърде тесни, например, Картър натъпква вестник възможно най-плътно в обувката за една нощ. Освен това тя има под ръка разпъвачки за обувки. "Ремонтите определено невинаги са по-евтиният вариант, но това ме стимулира да купувам по-качествени артикули, които трябва да се нуждаят от по-малко ремонти и да разполагат със здрави материали, които могат да издържат на множество ремонти, ако и когато се наложи", казва тя.

"Преди съм плащала около 65 паунда за подметка на Dr. Martens, но подмяната на петата струва между 10 и 15 паунда, което е много по-рентабилен начин за поддържане на обувката." Картър посочва чифт бели маратонки Veja - на повече от четири години, те са поддържани с протектор за кожа, почиствани с влажна гъба и изчистени с нов чифт връзки. "А моят чифт Converse е преживял много фестивали и пази твърде много спомени, за да се раздели с тях", казва тя. "Те ще се предават като семейна реликва!"

През юни 2020 г. френската марка маратонки Veja откри магазин по проект за ремонт и рециклиране в Бордо, в който се продават никога не пускани на пазара прототипи на Veja, маратонки с минимални дефекти на намалена цена. Veja разполагат и с обущар в магазина, който поправя всички маратонки - и техни, и на други марки. Маратонките, които не могат да бъдат поправени, се поставят в кутия за рециклиране

Идеята за магазина се ражда в продължение на четири години. "Започнахме да работим по програма за рециклиране на Veja и осъзнахме, че хората изхвърлят обувки, които още не са готови", казва съоснователят Себастиан Коп. "Хората ни носеха старите си обувки Vejas за рециклиране, а ние им казвахме: "Чакайте, те просто се нуждаят от добро почистване! Затова си помислихме, че може би има една стъпка преди рециклирането: поправката."

Само 13,6 % от изхвърлените дрехи и обувки в САЩ в крайна сметка се рециклират, като обувките съставляват малка част от тях. "Затова се запитахме: ами ако можехме да удължим жизнения цикъл на обувката?", казва Коп. "Тогава решихме да станем обущари - за всички обувки."

Американският моден бранд Reformation, който си сътрудничи с Veja за колекция маратонки през октомври, първоначално пусна на пазара обувки през 2019 г., но след това спря производството до 2021 г., за да гарантира, че то отговаря на стандартите на марката, като новата верига за доставки е базирана в Бразилия. "Като част от този процес ние също така намалихме количеството на първична пластмаса, използвана в нашите обувки, със 75% чрез алтернативи на биологична основа и разширихме проследимостта на веригата за доставки до ниво ферма", обяснява главният директор по иновациите Алисън Мелвил.

Reformation, която е член-основател на организацията с нестопанска цел Footwear Collective, изпълнява и програма за рециклиране с Looptworks в Портланд, която рециклира 100% от обувките Reformation. "Има много малко възможности за рециклиране на обувки предвид броя на компонентите, видовете използвани материали и свързаните с това разходи", казва Мелвил. "Насърчаваме нашите клиенти да запазят обувките си в употреба възможно най-дълго, преди да ги рециклират."

Купуването втора употреба или наемането за специални случаи правят висококачествените обувки по-широко достъпни.

Базираната в Лондон писателка Ема Фърт предпочита винтидж, като използва онлайн платформи като Vinted. "Продавам предимно собствените си вещи, но по отношение на покупките в платформата търся качествени, издръжливи на износване артикули", казва тя. "Нуждаех се от черни ботуши до глезена, които да изглеждат също толкова добре с винтидж мъжки костюм или мини рокля за да отида на бар. Забавлявах се с чифт нежно износени западни ботуши на Isabel Marant, но в крайна сметка избрах изцяло нов стил ботуши Rag & Bone Chelsea, чиято цена е 110 паунда, а на дребно се продават за около 375 паунда. Предложих леко обидната сума от 70 паунда, знаейки, че ще се срещнем някъде по средата (майка ми ме научи на изкуството да се пазаря от малка). Тя се съгласи, но на 90 паунда. Ако се поразровиш достатъчно, ще намериш дизайнерски неща на достъпни цени."

Купуването на обувки втора употреба или наемането им за специални случаи прави висококачествените обувки по-достъпни. Кожените ботуши за разходка на ентусиастката Лусинда Девъниш са друг пример за това. За първи път тя си купува чифт обувки от скъпарски магазин преди близо 20 години. "Купуването на нови обувки няма смисъл за мен; това, че започнах да осъзнавам колко въглеродни емисии произвежда модната индустрия, беше от решаващо значение за вземането на решение", обяснява тя. "Има и предимства за портфейла ви. Купих си чифт кожени ботуши за ходене Scarpa, които струваха 5 паунда в магазин втора ръка в Оксфорд - нови биха стрували почти 200 паунда. Издържаха ми още 10 години. Бъдете гъвкави в това, което търсите, и не смятайте, че трябва да намерите последната модна тенденция. Опитайте се да познавате размера си при различните марки и стилове".

Тези методи за снабдяване и удължаване на срока на обувките не са нови. Емили Картър (английска модна дизайнерка) приписва своя набор от ценности на тези на баща си. "Той е от поколението, което не заменяше вещите си току така, а и има военен опит - обувките му трябва да се поддържат в перфектно състояние за да се създава усещане за униформеност и дисциплина", спомня си тя. "Той притежава красиви чифтове кожени обувки, които са поддържани буквално от десетилетия и ми напомнят да гледам на моите със същата грижа."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!