1,5 милиона жители на Одеска област са без ток

Украйна нанесе ракетни удари срещу руските сили в Мелитопол, загинали са 200 войници

OFFNews 11 декември 2022 в 07:50 2418 8

Володимир Зеленски

Снимка БТА/Архив

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Милион и половина украинци в Одеска област са без електричество след руски удари с дронове по енергийната система, съобщи в традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

Цялата инфраструктура в южния украински град Одеса, която не е от ключово значение, беше без електрозахранване, след като Русия използва дронове, за да удари енергийни обекти, съобщиха местните власти и казаха, че голяма част от околните райони също са засегнати.

Заради мащаба на щетите всички потребители в Одеса, с изключение на критичната инфраструктура, са изключени от електричество, написа във "Фейсбук" кметът на града Генадий Труханов.

Одеса е най-големият украински пристанищен град и преди началото на руската инвазия на 24 февруари имаше население от над 1 милион души.

Съобщение, публикувано от градската администрация в "Телеграм", посочва, че ударите са били нанесени в ранните часове на днешния ден и са поразени ключови далекопроводи и съоръжения.

Губернаторът на Одеска област Максим Марченко каза, че Русия е използвала дронове "камикадзе", които се забиват в мишената, но два от тях са били свалени над Черно море.

Ракетни удари в Мелитопол

Междувременно Украйна нанесе ракетни удари в окупирания от руските сили град Мелитопол, Запорожка област. Кметът Иван Фьодоров, цитиран от агенция УНИАН, твърди, че са загинали около 200 руски войници.

Според местната промосковска администрация са загинали двама души, а 10 са ранени.

Според съобщенията загиналите военни са изгорели при избухнал по време на украинските удари пожар. Местни жители казват, че на място са пристигали линейки от целия град.

По-рано кметът на Мелитопол Иван Фьодоров заяви, че повече от 10 силни експлозии са се чули във временно окупирания от руските сили град. Впоследствие той уточни, че по предварителна информация гори сградата на църква, окупирана от руснаците преди няколко месеца и превърната в тяхно място за събирания.

От руска страна съобщават, че центърът на Донецк отново е подложен на обстрел от реактивни системи за залпов огън "Град". Цел на атаката са станали районите Ворошиловски и Калинински, срещу които са изстреляни 20 ракети.

При атаката според агенция "Новости" е бил ранен един цивилен гражданин, разрушена е била сградата на новия планетариум, както и два търговски центъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

8

Джендо Джедев

11.12 2022 в 18:03

Е като не ти върви на бойното поле - оставяш цивилните без ток. Тая тактика сме я гледали с едни V2, ама не завърши добре за бомбещите. :D

2550

4

alfakentavur

11.12 2022 в 13:02

Празна глава обобщава информация. Онли ин Путлеристан :D

3767

2

Име на профила

11.12 2022 в 12:10

За Одеса нищо ново. Обаче вчера и оня ден източници и от Германия, и от САЩ съобщиха, че вече дават зелена светлина на Украйна да удря цели на територията на русия.

Макар че ако удариш с ракета средностатистически руски областен център - можеш само да го подобриш - очаквам интересни новини в близко бъдеще.

Даже се чудя, като приключи всичко това след година-две дали Белгород и други населени места в западна русия ще се интересуват доброволно да се присъединят към Украйна с цел европейско развитие, вместо да останат в кочината.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews