89 души са задържани за участие в неразрешени демонстрации след изборите в Турция

OFFNews 03 април 2024 в 13:53 878 0

Снимка GettyImages

89 души в редица източни и югоизточни окръзи в Турция са задържани от полицията за участие в неразрешени демонстрации след местните избори, включително в подкрепа на поставената извън закона групировка Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая в акаунта си в социалната мрежа Х.

На 31 март в Турция се състояха изборите за местни власти. На 2 април бяха проведени редица неразрешени акции, по време на които участниците крещяха лозунги в подкрепа на сепаратистката терористична организация (ПКК), замеряха с камъни силите за сигурност и оказваха съпротива на полицията въпреки предупрежденията, предаде БТА.

Турскиятр министър на вътрешните работи уточни, че демонстрации и сблъсъци с полицията е имало в окръзите Ван, Хаккяри, Сиирт, Батман, Шърнак, както и в Измир в западната част на страната.

Демонстрациите са свързани както с победата на кандидатите на прокюрдската партия ДЕМ в някои източни окръзи, така и със ситуацията, свързана с кмета на Ван.

Граждани във Ван, заедно с прокюрдски политици, са искали да участват в демонстрация и да стигнат до сградата на районната избирателна комисия в подкрепа на кандидата на ДЕМ Абдуллах Зейдан, който спечели изборите. Впоследствие обаче бе обявено, че изборът му е бил незаконен и бе съобщено, че кметското място ще бъде за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието, информират местните медии.

Валийството на окръг Ван реши да забрани всички демонстрации и събирания в района за 15 дни.

Според правителството прокюрдските политици имат контакти със сепаратистката организация ПКК. Групировката води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки