Алпинисти масово слизат от Еверест заради лавини

ОFFNews 25 април 2014 в 20:15 4415 0

Снимка Архив

Еверест

Близо половината от алпинистите, поели към Еверест, слизат от първия базов лагер заради нестабилните климатични условия, съобщава Би Би Си.

Миналата седмица лавина отне живота на 16 шерпи и отключи вълна от недоволство сред местните планински водачи, принудени да рискиват живота си срещу минимално заплащане.

Според данни на непалското Министерство на туризма повече от 300 чужденци са се готвили да достигнат върха тази година, но след падането на смъртоносната лавина много от тях са обезпокоени за сигурността си.

Правителството на Непал увери екипите, че разрешителните им за експедиция до най-високата точка на планетата ще останат валидни през следващите пет години.

Лавината, убила 13 шерпи и оставила трима в неизвестност, се счита за най-опустошителния инцидент в модерната история на алпинизма.

Смъртоносните слоеве сняг удариха зона, намираща се в непосредствена близост до базовия лагер на Еверест - на 5, 800 м. надморска височина.

Стотици планински водачи ежегодно рискуват живота си по пътя към Еверест. Заплащането, което получават, се равнява на приблизително 8000$ за тримесечния алпинистки сезон – 10 пъти повече от средната заплата в Непал.

Тази сума обаче е нищо в сравнение с милионите долари, които правителството прибира от разрешителни всеки сезон.

Някои компании, осигуряващи планински водачи, взимат до 60,000 $ на човек за пропуск до върха.

Шерпите на Еверест обикновено правят до 25 рисковани турове на експедиция, за да успеят да пренесат всички припаси до напредналите лагери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews