Американската позиция за Сирия остава мистерия за Москва

ОFFNews 12 април 2017 в 12:19 2656 0

Американската позиция по отношение на конфликта в Сирия остава мистерия за Русия, заяви пред журналисти заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков минути преди началото на срещата между ръководителите на външнополитическите ведомства на двете страни Сергей Лавров и Рекс Тилърсън, предаде Ройтерс.

"Всички въпроси, засягащи ситуацията в Сирия, ще се обсъждат в хода на предстоящите разговори. Ние не разбираме особено добре какво конкретно има предвид американската администрация, която на различни равнища напомня ту за зони за сигурност, ту за зони на стабилност", каза Рябков, цитиран от ТАСС. "Като цяло линията на администрацията на САЩ относно Сирия за нас остава загадка. Непоследователност - това е което най-напред идва наум", продължи той.

Рябков подчерта, че Русия вече е дала оценка на американския ракетен удар по авиобаза в Сирия. "Това е акт на агресия и нарушение на международното право", каза той. "На този фон опитите да се прокара в Съвета за сигурност на ООН резолюция за Сирия свидетелства за стремеж да се легитимира удара. Ако изобщо се говори за някаква резолюция, то ние бихме могли навярно да разгледаме вариант с осъждане на действията на САЩ, които нарушиха международното право и извършиха акт на агресия. Но тъй като такъв вариант не е на масата, няма за какво да говорим", заяви руският дипломат.

Москва призовава усилията да се съсредоточат върху това ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) да получи възможност да извърши разследване, като посети района на Идлиб, където се твърди ,че станал инцидентът с употреба на отровни вещества, както и базата, откъдето според твърденията са излетели самолетите, уж извършили химическата атака, завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!