Американски град раздава пари на чернокожи да си купят жилища

OFFNews 23 март 2021 в 15:29 3794 0

Снимка pixabay

Общинският съвет на град Еванстън, в района на Чикаго, гласува в понеделник приемането на резолюция, която ще го направи първият град в Съединените щати, който ще приложи програма, с която да подпомага финансово своите чернокожи жители. Бюджетът й само в началния етап е 400 000 долара.

Резолюцията на местната програма за възстановяване на жилища беше приета с гласуване 8-1 в понеделник вечерта, с което се поставиха финалните щрихи на плана, одобрен за първи път през 2019 г.

Според местните власти, програмата ще даде на 16 чернокожи семейства в Еванстън по 25 000 долара, които да бъдат използвани за закупуване или подобряване на жилищата им, както и помощ за ипотека.

Смята се, че това е първата по рода си програма в САЩ.

„Мисля, че тази стъпка ще издърпа цяла Америка напред и наистина е изключително важно да направим тази първа стъпка“, каза Мелиса Уин, управител на трети район в града.

Според NBC News градът гласува през 2019 г. за одобрение на мярката, която „ще компенсира финансово своите чернокожи жители да се справят с големите разлики в богатството и възможностите, които са изпитали заради историческия расизъм“.

Данъчни приходи от легализацията на продажбата на марихуана бяха използвани за подпомагане на финансирането на първоначалните разходи по програмата, които са само част от крайните 10 милиона долара, заделени за проекта.

„Това е заделено за пострадала общност, която в случая е чернокожа, която е била ощетена от град Еванстън заради жилищните политики срещу черните“, каза Робин Рю Симънс, управител на пети район.

Сисили Флеминг беше единственият управител гласувал против резолюцията, казвайки, че макар да подкрепя идеята за репарации, тя чувства, че програмата е прибързана и че жителите не разполагат с достатъчно възможност да преценят мярката.

„Истинските репарации трябва да зачитат автономията на чернокожите и да им позволяват да определят как ще се управлява ремонта, включително да се даде възможност за плащане в брой. Това им се отказва с това предложение, което дава пари директно на банките или изпълнителите от тяхно име”, каза тя в изявление. „Разгледано като самостоятелна жилищна програма подкрепям това. Не мога да подкрепя този план да се нарича „репарации“.“

Според NBC News, за да кандидатстват за средства, жителите трябва да са живели с или да са пряк потомък на чернокож, който е живял в Еванстън между 1919 г. и 1969 г. и е претърпял дискриминация по отношение на жилищата заради градски наредби, политики или практики.

Има опасения относно конституционността на мярката, като предстоят потенциални правни предизвикателства.

Властите в Еванстън казват, че са готови за подобни предизвикателства и са уверени, че резолюцията ще надделее в съда, ако възникнат такива.

Въпреки че някои твърдят, че резолюцията не стига достатъчно далеч, има увереност, че програмата ще бъде добра първа стъпка към по-голямо равенство в града.

„По-голямата част от чернокожите жители на Еванстън са много доволни от стъпката, която се прави тази вечер“, каза Майкъл Наборс, ръководител на Националната асоциация за напредък на цветнокожите в Еванстън. „Очакваме с нетърпение да осъществим това, за да може цялата нация да разбере, че репарациите работят.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика