Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Антъни Блинкен призова американците да напуснат незабавно Русия

OFFNews 30 март 2023 в 21:50 4476 6

Снимка БТА / АР

Руските власти задържаха американския журналист по обвинение в шпионаж.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова американците да напуснат незабавно Русия, след като руските власти задържаха по обвинение за шпионаж кореспондента в московското бюро на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович (Иван Гершкович).

"Дълбоко сме обезпокоени от съобщението на Русия, че е задържала журналист, гражданин на САЩ. Най-високият приоритет на Държавния департамент на САЩ е безопасността и сигурността на гражданите на САЩ в чужбина. Ако сте гражданин на САЩ, живеещ или пътуващ в Русия – моля, напуснете незабавно", написа Блинкен в Туитър.

Държавният департамент на САЩ е в пряк контакт с руското правителство във връзка със задържането журналиста, съобщи по-рано днес Белият дом. Администрацията на президента Джо Байдън е в контакт със семейството на задържания, както и с издателя на "Уолстрийт джърнъл".

Русия от своя страна заяви, че ще предостави на Вашингтон консулски достъп до журналиста, който по-рано днес бе задържан по обвинения в шпионаж.

"По дипломатически канали американската страна поиска консулски достъп до американския гражданин Евън Гершкович, задържан в Екатеринбург по обвинение в шпионаж", заяви пред Ройтерс говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "Консулски достъп до него ще бъде предоставен своевременно", добави тя.

По-рано днес беше обявено, че съдът в Лефортово е арестувал Еван Гершкович, гражданин на САЩ, който преди това беше задържан по подозрение в шпионаж и работи в московското бюро на американския вестник "Уолстрийт Джърнъл". ТАСС твърди, че журналистът е задържан в Екатеринбург при опит да получи секретна информация. Според ФСБ Гершкович е събирал данни за едно от предприятията на военно-промишления комплекс на Руската федерация. Американското издание  отхвърли обвиненията срещу своя служител и поиска освобождаването му.

Следственият отдел на ФСБ на Руската федерация е образувал срещу журналиста наказателно дело по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация за шпионаж. На Гершкович е наложена мярка за неотклонение задържане под стража до 29 май и ще бъде затворен в следствения арест в затвора в Лефортово. Руските медии не разполагат с много подробности по случая, тъй като делото срещу американския гражданин е засекретено. На делото за поставянето му под стража не е бил допуснат адвокатът му Даниил Берман, бил му е предоставен служебен защитник. Журналистът не се е признал за виновен. Защитата му възнамерява да обжалва задържането под стража в съда и иска да се запознае с материалите от следствието.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че дейността на Гершкович няма нищо общо с журналистиката. По думите й това не е първият случай, в който статутът на "чуждестранен кореспондент", журналистическата виза и акредитацията се използват за прикритие.

Прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков обяви, че Гершкович е бил заловен на местопрестъплението, като отбеляза, че Кремъл е запознат с публикациите му. Песков каза, че останалите кореспонденти на "Уолстрийт Джърнъл", "които извършват нормална журналистическа дейност", могат да продължат да работят в Русия. Той също така изрази надежда, че инцидентът няма да доведе до затваряне на руски медии в чужбина. Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков заяви, че е преждевременно да се повдига въпросът за възможността за обмен на Гершкович. Руска практика е, обаче, да се задържат американци дори за дребни прегрешения, които след това да се държат като заложници за обмен на интересуващи Москва и Кремъл руснаци, задържани в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

6

Маги Стралска

31.03 2023 в 11:19

чудя се..... защо още са там.....

924

5

Diogen

30.03 2023 в 23:09

Тези дни трябва да си луд, за да отидеш в страната орките. Канибалите на Путлер може да те разкостят. Далече от дивата орда!

386

4

Black Korsar

30.03 2023 в 23:03

Да напускат!

9347

3

Анализи

30.03 2023 в 22:36

Напускайте фашистката държава. Путлер многократно ще надмине Хитлер.

8053

2

DARTH VADER

30.03 2023 в 22:14

Такъв род съобщения от Държавния департамент,означават в повечето случаи,че на дадена територия ще става"жега"...

Дали заради украинска офанзива или вътрешни въоръжени междуособици,предстои да видим...

1005

1

eagle60

30.03 2023 в 21:46

аха, поредното скалъпено обвинение. скоро хванаха руски шпиони и търсят с кого да ги разменят. преди време бяха хванали баскетболиска, която после бе разменена за руснак търговец на оръжие
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews