Батальон Сибир. Украйна свиква руски доброволци за боеве срещу Кремъл

OFFNews 25 октомври 2023 в 08:05 2948 0

Снимка БТА/АП

Новосформираният украински батальон "Сибир" свиква руски доброволци за боеве срещу руската армия, предаде Ройтерс. 

На обикновено стрелбище в околностите на Киев група от 20 руски граждани, облечени в украински униформи, се упражнява в стрелба с автомати и картечници. 

Според командира - украинец, представил се с позивната "Батя", някои от новобранците в новосформирания украински батальон "Сибир" вече са готови за битка.

Почти всички 50 членове на подразделението, които идват от Русия, са пътували през трети страни, за да стигнат до Украйна. Повечето от тях са от коренното население на Сибир. Новобранците заявиха, че искат да се борят срещу руския империализъм както в Украйна, така и в родината си.

"Още от времето на царска Русия, когато ни колонизираха, те унищожиха нашата култура, език и традиции. Това беше чисто и просто русификация", каза 29-годишният Генадий. Неговата позивна е "Бурят", която се отнася до факта, че е родом от Бурятия, на брега на сибирското езеро Байкал.

Не всички новобранци са от Сибир. Някои от тях са от други части на Русия, но казват, че са водени от желанието да се присъединят към подразделение, което се бори за Украйна и изразяват солидарност с коренните жители на Сибир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки