Бит, окачен с главата надолу и принуден да гледа как малтретират брат му: Иран екзекутира трима протестиращи

OFFNews 19 май 2023 в 13:13 7297 1

Екзекутираните

Снимка Би Би Си

Екзекутираните

Властите в Иран екзекутираха трима мъже, осъдени на смърт във връзка с миналогодишните протести срещу правителството, обхванали цялата страна след смъртта на 22-годишната Махса Амини, предадоха АП и Би Би Си. Младата кюрдка беше задържана от моралната полиция в Техеран за "неправилно" носене на хиджаб и издъхна в ареста.

Тримата екзекутирани в петък - 30-годишният Маджид Каземи, 36-годишният Салех Мирхашеми и 37-годишният Саид Якуби - бяха арестувани след протести в централния град Исфахан на 16 ноември, по време на които бяха застреляни двама членове на паравоенните сили Басидж и един полицай.

Те бяха осъдени за предполагаемо участие в стрелбата, довела до смъртта на тримата служители на сигурността.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" твърди, че те не просто са били арестувани, а са били отвлечени, подложени на мъчения, за да признаят вина, и на несправедливи съдебни процеси. Твърди се, че разпитващите са окачили Каземи с главата надолу, че са му показали видеозапис, на който се вижда как измъчват брат му, подложили са го на имитация на екзекуция и са го заплашили, че ще убият братята му.

В аудиосъобщение от затвора Дастгерд, където са държани тримата мъже, се чува как Каземи казва: "Кълна се в Бога, че съм невинен. Не съм имал никакви оръжия у себе си. Те [силите за сигурност] продължаваха да ме бият и да ми нареждат да кажа, че това оръжие е мое. ... Казах им, че ще кажа каквото искат, само моля да оставят семейството ми на мира".

Революционният съд признава Каземи и другите двама мъже за виновни във "вражда срещу Бога" - неясно дефинирано обвинение в областта на националната сигурност - и ги осъжда на смърт през януари след четиридневен процес.

Според базирания в САЩ Център за правата на човека в Иран те са били лишени от възможността да подготвят подходяща защита, прокурорите са разчитали на принудителни "признания", а обвинителният акт е бил "пълен с нередности, които разкриват, че това е политически мотивирано дело".

Миналата седмица властите обявиха, че Върховният съд е потвърдил присъдите им.

"Използването на смъртно наказание срещу тези мъже е явен акт на отмъщение срещу смело поколение протестиращи за това, че през последните седем месеца неотклонно настояваха за правата на иранския народ", заяви в изявление в сряда Диана Елтахауи, заместник-директор на Амнести за Близкия изток.

"Шокиращият начин, по който процесът и присъдата на тези протестиращи бяха ускорени в иранската съдебна система на фона на използването на "признания", подправени с изтезания, сериозни процедурни пропуски и липса на доказателства, е още един пример за наглото незачитане от страна на иранските власти на правото на живот и справедлив съдебен процес", допълва той.

От декември насам бяха обесени още четирима протестиращи. Десетки други бяха осъдени на смърт или срещу тях бяха повдигнати обвинения в престъпления, свързани с убийство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

19.05 2023 в 20:06

Братският режим на роZZия... същите смрадливи гнусни азиатски сатрапи като путкин. Явно им доставя някакво долно садистично мръснишко удоволствие да мъчат хора.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков