Борел заяви, че само палестинската автономна власт може да управлява Газа след войната

OFFNews 18 ноември 2023 в 14:22 1621 2

Снимка БТА/AP

Само палестинската автономна власт може да управлява ивицата Газа след края на войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", каза днес ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

"Хамас" повече не бива да контролира Газа", каза Борел на форума "Диалог в Манама" - ежегодна конференция в столицата на Бахрейн за външна политика и политика за сигурност.

"Тогава кой ще управлява Газа? Смятам, че има само един вариант - палестинската автономна власт", заяви ръководителят на европейската дипломация.

По време на същия форум в Манама йорданският външен министър Айман ас Сафади заяви днес, че кралството ще направи "всичко по силите си, за да спре" разселването на палестинци на фона на продължаващата война между Израел и "Хамас" в Газа.

"Никога няма да позволим това да се случи, а освен че е военно престъпление, подобно нещо ще е пряка заплаха за националната ни сигурност. Ще направим всичко по силите си, за да го спрем", каза министърът.

"Израел казва, че иска да елиминира "Хамас". Тук присъстват много военни, просто не разбирам как подобна цел може да бъде реализирана", добави Ас Сафади.

"Тази война ни води в задънена улица и само към по-голям конфликт, към повече страдания и заплаха да прерасне в регионални войни", каза той.

От своя страна премиерът на Бахрейн принц Салман бин Хамад Ал Халифа призова днес за незабавното освобождаване на жените и децата заложници, държани в плен от "Хамас", и на палестинските затворници в Израел като стъпка към прекратяване на настоящата криза, като осъди и двете страни в едно от най-силните изявления на арабски лидер за конфликта досега, посочва ДПА.

Престолонаследникът на Бахрейн, който е и премиер на страната, осъди насилието и от двете страни в реч на годишната конференцията по въпросите на сигурността "Диалог в Манама".

Той описа условията в Газа като ужасни. "Днес в Газа живеят под постоянни бомбардировки, без течаща вода, без работеща канализация, без интернет, без телефони и с липсата на сигурност дали ще се събудят утре или не", каза принцът пред повече от 400 делегати от над 50 държави, участващи в тридневната конференция.

"Това е недопустима ситуация и трябва да направим всичко възможно, за да я спрем", заяви той.

"Недвусмислено осъждам "Хамас"... Но заставам на страната на цивилното население и на невинните жертви, а не на страната на политиканстването", каза престолонаследникът.

Регионалната сила Саудитска Арабия призова по време на конференцията за незабавно примирие между Израел и "Хамас". "Всеки ден виждаме как загиват цивилни. Трябва да спрем това още днес, а не утре", каза саудитският външен министър принц Файсал бин Фархан Ал Сауд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

18.11 2023 в 21:21

Примирие между Израел и Хамас ли?
Хайде тогава имир на палестинците с Йордания, например. Или с другите арабски страни! Да приемат и дадат убежище на на страдащите араби от ивицата. Дали да съгласни? Ами, не. Не ги пускат. Напротив, гонят ги и то от години.
Само Израел ги приемаше, даваше им работа срещу прилично заплащане.

345

1

Джендо Джедев

18.11 2023 в 19:21

Че те и Хамас са палестинска автономна власт... Видяхме какво става като управляват. Искаме Хамас 2.0 ли?
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков