''Брекзит'' за младите може да бъде отнемен: ЕК предлага до 4 г. престой без виза

Комисията ще поиска одобрение от лидерите за започване на преговори с Обединеното кралство за безвизов обмен

OFFNews 19 април 2024 в 14:51 2335 0

Предстоят разговори с лидерите в ЕС

Снимка pixabay

Предстоят разговори с лидерите в ЕС

Европейската комисия обмисля започване на преговори с Обединеното кралство за безвизови пътувания и престой на млади хора 18 и 30 години, като целта е по-голяма мобилност - като от времето преди Brexit, съобщава "Гардиън". 

Ще се търси одобрение от лидерите на страните от ЕС за започване на преговорите, които биха могли частично да премахнат един от най-противоречивите елементи на Брекзит - блокиране на правото на британци да живеят в страните от блока. Предложението на Брюксел е хората между 18 и 30 години да могат да остават в страна от ЕС до четири години без виза и обратното. 

"Със сигурност има теми, по които можем да имаме по-тясно сътрудничество и темата за младежката мобилност е в наш интерес, защото колкото по-силна е тя между ЕС и Обединеното кралство, толкова повече увеличаваме вероятността да сме в добри отношения", коментира председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен. 

Според предвиденото споразумение гражданите на ЕС и Обединеното кралство на възраст между 18 и 30 години ще могат да останат до четири години в държавата, която са избрали.

Ако това бъде договорено, виза за схема за младежка мобилност ще бъде издадена в онези страни, които участват, с някои условия, включително изискване за здравно осигуряване и доказателство за достатъчни средства за издръжка.

"Целта ще бъде да се улесни младежкият обмен, което ще улесни младите граждани на ЕС да пътуват, работят и живеят в Обединеното кралство, с реципрочност за младите граждани на Обединеното кралство в държава членка на ЕС", допълва Фон дер Лайен. 

Решението на комисията, която в миналото беше категорично против правенето на каквито и да било отстъпки за Обединеното кралство, търсени след Брекзит, се разглежда като пробив в отношенията между Лондон и Брюксел. 

Предложението за започване на преговори първо трябва да бъде одобрено от лидерите на ЕС. Източници казват, че първата възможност може да има през май на срещата на министрите по общите въпроси.

Ако споразумението бъде одобрено, това би означавало, че милиони млади хора могат да отидат в Обединеното кралство, за да запълнят празнината, оставена от "Брекзит", например в сектора на хотелиерството, а също и в университетите. Това би означавало, че сезонната работа - в ресторанти, ски курорти и др. ще бъде отново достъпна за младите британци в страните от ЕС.

Студентските такси за обучение в чужбина също могат да бъдат намалени чувствително.

Шведският министър по европейските въпроси Джесика Розуол заяви пред "Гардиън", че страната настоява за одобрение на споразумението и смята, че това е много важно решение за младежите и студентите в ЕС и Обединеното кралство.

В съобщението си комисията обяснява, че предложението идва, след като Обединеното кралство се е обърнало към отделни страни от ЕС, сред които и Франция, за откриване на схема за младежка мобилност.

"Бенефициентите трябва да могат да предприемат различни дейности през този период като учене, обучение, работа или пътуване, а мобилността няма да е предмет на квотна система", посочват още от ЕК.

Комисията подчертава, че схемата за младежка мобилност няма да възстанови свободното движение, тъй като ще включва условия, включително ограничен престой в страните.

Според Урсула фон дер Лайен сделката за целия блок е за предпочитане пред поредица от двустранни споразумения, тъй като ще гарантира равно третиране на всеки човек в схемата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки