Британски учени създадоха 3D реконструкция на лицето на Ричард III

Вероника Шербанова 05 февруари 2013 в 17:08 2958 3

3D реконструкция на лицето на крал Ричард III, Снимка: in2eastafrica.net
3D реконструкция на лицето на крал Ричард III, Снимка: in2eastafrica.net

Британски учени създадоха 3D модел на лицето на крал Ричард III по открития под паркинг в Лестър череп, съобщи Би Би Си.

Моделът много прилича на портретите на Ричард III, рисувани след смъртта му, посочи създателят на реконструкцията Джон Ешдаун-Хил, който е и автор на книгата „Последните дни на Ричард III”. По думите му това е още едно доказателство за това, че намереният в Лестър череп наистина е на английският крал. Няма съхранени портрети на краля, създадени приживе, но всички съществуващи изображения много си приличат и най-вероятно са правени по един или няколко портрета, които не са достигнали до нас, обясни историкът.

По създаденият дигитален 3D модел е направена и пластика на монарха, като са добавени перука, дрехи и шапка, за да се придобие по-реална представа за това как е изглеждал Ричард III.

Получи се толкова реалистично, все едно стоиш срещу истински човек. Почти усетих присъствието на истинския Ричард III, добави Ешдаун-Хил.

Учени от университета в Лестър обявиха в понеделник, че откритият от тях преди няколко месеца при разкопки скелет принадлежи на крал Ричард III. Доказателство според тях са датирането на скелета и ДНК-анализ, който показал съвпадение с ДНК-то на наследниците на краля.

След смъртта на брат си Едуард IV през 1483 г. Ричард трябвало да стане регент на сина му, но вместо това си присвоил властта. Той бил предизвикан от Хенри Тюдор и загинал в битката при Босуърт само две години по-късно.

Ричард III е погребан без почести в църквата в центъра на Лестър. Крал Хенри Тюдор наредил гробът му да бъде разрушен, а тялото да бъде изхвърлено в река Сор, която преминава през града. Смята се обаче, че монасите подменили тялото на Ричард и изхвърлили в реката трупа на бездомник.

Ричард III e е смятан за един от най-кръвожадните владетели в историята на Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки