Бучковски: България и Северна Македония могат да посгигнат споразумение до края на юни

Бившият премиер смята, че хората с българско гражданство в Северна Македония вече не са в държавата

OFFNews 04 април 2022 в 19:08 1895 0

Снимка Архив

Владо Бучковски

"България и Северна Македония могат да постигнат споразумение до края на френското председателство на Съвета на ЕС. Убеден съм, че има шанс за това", заяви пред "Нова нюз" бившият македонски премиер Владо Бучковски. 

С тези си думи той препотвърждава твърдения за поставен срок за вдигане на ветото - до края на юни, когато е и краят на френското председателство. Миналата седмица Христо Иванов от ДБ отрече правителството да си е поставяло краен срок за вдигане на ветото. Премиерът Кирил Петков заяви, че България не е обещавала конкретна дата на отпадане на ветото за начало на преговори за членство на Северна Македония в ЕС.

Според Владо Бучковски сега политическият климат е много по-благоприятен за постигането на съгласие.

"Има групи в София и в Скопие, които работят против това да има компромис и договаряне между двете ни държави", смята още той.

Той твърди още, че изгонените петима руски дипломати от Скопие са ставали все по-агресивни в опитите си да осуетят постигането на съгласие между Северна Македония и България и респективно - да се попречи на членството на Скопие в ЕС.

Бучковски коментира и преброяването в страната, според което едва 3504 души са българи. По думите му причина за този малък брой е това, че повечето български паспорти, които са взети от македонски граждани, са извадени по икономически причини с цел тези хора да могат да влязат в ЕС. Бившият македонски премиер смята, че хората с българско гражданство в Северна Македония вече не са в държавата.

"Вярвам, че всички българи, които са искали по време на преброяването да се заявят като българи, са го направили", допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews