ЧВК ''Вагнер'' остава независима, Пригожин отказа да подпише договор с Кремъл

Междувременно Русия и Украйна си размениха близо 200 военнопленници

OFFNews 11 юни 2023 в 19:43 5880 1

Евгений Пригожин

Снимка Архив

Евгений Пригожин

"Готвачът на Путин" Евгений Пригожин съобщи, че бойците му от "Вагнер" няма да подпишат никакъв договор с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. По този начин Пригожин публично отхвърли опита на министерството на отбраната да подчини неговата частна военна компания, предаде Ройтерс.

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин неведнъж е обвинявал руското военно ръководство в "предателство", тъй като според него те не ръководят правилно войната в Украйна.

Нито руският министър на отбраната Шойгу, нито началникът на генералния щаб на Русия Валерий Герасимов са коментирали публично обидите от страна на Пригожин. През май именно бойци от ЧВК "Вагнер" превзеха украинския град Бахмут след битка, в която загинаха десетки хиляди души, отбелязва Ройтерс. 

Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че Шойгу е наредил на всички "доброволчески отряди" да подпишат договори с неговото министерство до края на месеца - стъпка, която според него ще повиши ефективността на руската армия.

Пригожин заяви, че "Вагнер" е напълно подчинен на интересите на Русия, но че високоефективната му управленска структура ще пострада, ако се подчинява на Шойгу.

"Шойгу не може да ръководи правилно военни формации", каза Пригожин и добави, че ЧВК "Вагнер" координира действията си в Украйна с генерал Сергей Суровикин, когото руските медии нарекоха "генерал Армагедон".

Пригожин заяви, че заради отказа му да се подчини на заповедта министерството би могло да спре доставките за "Вагнер".

"Това, което ще се случи след тази заповед, е да спрат да ни снабдяват с оръжия и боеприпаси. Ще се разберем, както се казва. Когато обаче стане напечено, ще дотичат при нас и ще ни дадат оръжия и боеприпаси и ще молят да им помогнем", каза още Евгений Пригожин.

Междувременно Русия и Украйна едновременно обявиха връщането на близо 100 войници от всяка страна, съобщи Ройтерс. В публикация на руското министерство на отбраната съобщи в Telegram, че 94 руснаци, намиращи се в украински плен, са били освободени след преговори и ще бъдат отведени в медицинско заведение, където ще бъдат прегледани.

Ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрий Ермак заяви, че са върнати 95 украински военнослужещи, включително някои ранени. Сред тях има членове на националната гвардия и граничари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови