Двама служители на ОССЕ са осъдени на 13 години затвор от окупаторите в ''ЛНР'' (обновена)

OFFNews 19 септември 2022 в 17:40 2129 1

ОССЕ

Снимка Архив

Задържан е в ''ЛНР'' в средата на април

Т. нар. Върховен съд на "Луганската народна република" осъди на 13 години затвор двама служители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дмитрий Шаланов и Максим Петров. 

Шаланов е обвинен в държавна измяна. Той е бил помощник по сигурността в Стахановската предна патрулна база на мисията на ОССЕ в Донбас, предаде УНИАН. 

Задържан е в "ЛНР" в средата на април, а по-късно е обвинен в "предаване на класифицирана информация на представители на чужди разузнавателни служби".

Според съда Шаланов е вербуван от служител на ЦРУ, работещ в Службата за безопасност на Украйна. Окупаторите в "ЛНР" твърдят, че той е "преминал специално обучение в САЩ", а след това е събирал информация за движението на бойците на "ЛНР".

Максим Петров, преводач на мисията на ОССЕ, също е осъден на 13 години затвор по обвинение в държавна измяна в „ЛНР“, предаде ТАСС. Той работи в ОССЕ от 2015 г.

След началото на войната ОССЕ евакуира близо 500 чуждестранни служители от Украйна. Но украинските останаха на място. От Организацията призовават за незабавното освобождаване на задържаните. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша