Един убит и девет ранени след кървав сблъсък в Турция

29 юни 2013 в 08:22 2052 0

Протести в Турция, площад
Протести в Турция, площад "Таксим". Снимка: EPA/БГНЕС/архив

Един човек беше убит, а още 9 са ранени след кървав сблъсък между полиция и протестиращи в югоизточна Турция в провинция Диарбекир. Двамата от ранените се борят за живота си, съобщават световните медии. 

Около 17:00  часа в петък е възникнало напрежение в района на село Кайджък в околия Лидзже на провинция Диарбекир. Група протестиращи от селото са направили опит да влязат в строителен обект на местния жандармерийски участък. Военните са се намесили безкомпромисно със стрелба с бойно оръжие във въздуха и с използване на сълзотворен газ.

Убитият човек е младеж на 18 години, който според валията на Диарбекир Джахит Кърач, е хвърлял коктейли "Молотов" към военния участък. Полицията е предупредила протестиращите с няколко изстрела във въздуха и сълзотворен газ, но възникнала ситуация на гражданска война.

На много места в Турция  снощи се зародиха спонтанни протести заради ранените в Диарбекир. До сериозни сблъсъци не се е стигнало.

Според официалната информация, загиналото момче е петата жертва на антиправителствените протести в Турция. Ранените са над 8000. 11 души са загубили зрението си напълно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков