Eдна трета от руските бойни кораби в Черно море са унищожени или изведени от строя

OFFNews 26 март 2024 в 20:35 1598 2

Сателитна снимка на пристанището на Севастопол в Крим, 21 септември 2023 година. Снимка: Planet Labs чрез AP

Снимка БТА

Сателитна снимка на пристанището на Севастопол в Крим, 21 септември 2023 година. Снимка: Planet Labs чрез AP

"Украйна е потопила или извадила от строя една трета от всички руски бойни кораби в Черно море по време на продължаващата малко повече от две години война и това представлява тежък удар за военните способности на Москва," заяви днес говорителят на украинските ВМС, цитиран от Асошиейтед прес.

Дмитро Плетенчук каза, че при последния удар в събота през нощта е бил поразен руският десантен кораб "Константин Олшански", който бил на док в град Севастопол в окупирания от Русия Крим. Корабът бе част от украинския флот преди Русия да го превземе при анексирането на полуострова през 2014 година.

Плетенчук неотдавна обяви, че два други десантни кораба от същия тип – "Азов" и "Ямал", също са били повредени при съботния удар, както и разузнавателният кораб "Иван Хрус". По думите му при атаката този уикенд, за която били употребени произведени в Украйна ракети "Нептун", са били поразени и пристанищни съоръжения и склад за петрол в Севастопол.

Руските власти съобщиха за масирана украинска атака в Севастопол през уикенда, но не споменаха за щети по флота.

Плетенчук каза, че с последната атака вече са били унищожени или извадени от строя една трета от всички бойни кораби, с които Русия е разполагала в Черно море преди началото на войната.

Официални представители в Москва обикновено запазват мълчание относно повечето украински твърдения, но предишни загуби на военноморския ѝ флот бяха потвърдени от руски военни блогъри и медии, отбелязва АП.

Плетенчук все пак призна, че само два от десетината руски ракетоносни бойни кораби са били потопени и обеща, че Украйна ще продължи с ударите. "Крайната ни цел е пълното отсъствие на военни кораби на така наречената Руска федерация в региона на Черно и Азовско море", заяви той.

Успешните украински удари с дронове и ракети са сериозен стимул за бойния дух на Киев в момент, когато неговите недостатъчно добре снабдени въоръжени сили са подложени на руски атаки по протежение на дългата повече от 1000 километра фронтова линия, отбелязва АП. Оспорването на военноморското превъзходство на Русия също така помага за създаването на по-благоприятни условия за украинския износ на зърно и други стоки от черноморските пристанища на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

26.03 2024 в 22:30

Руската десантна гемия "Константин ОРКшански" пострада, една от последните останали, каква трагична загуба... и с робите гребци какво ли е станало, ах... . (ジ) ✊

345

1

Джендо Джедев

26.03 2024 в 20:45

И то - от държава без военноморски флот. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!