ЕС дава ПВО, ракети и артилерия на Украйна и ще разшири санкциите срещу Иран

OFFNews 18 април 2024 в 11:21 2033 2

Снимка GettyImages

Европейските лидери се договориха за разширяване на санкциите срещу Иран, след като миналия уикенд Техеран нападна Израел и увериха украинският президент Володимир Зеленски, че ще помогнат за спешно осигуряване на противовъздушна отбрана на Украйна, а в допълнение ще ускорят доставката на военна помощ, включително артилерийски боеприпаси и ракети.

Решенията бяха взети на извънредна среща в Брюксел снощи.

В заключенията от срещата на върха на ЕС в Брюксел се казва, че санкциите срещу Иран ще бъдат свързани с производството и доставката на дронове и на ракети. ЕС осъди нападението на Иран и призова лидерите му да прекратят всички атаки. В общата позиция се изразява солидарност с народа на Израел и потвърждение на ангажимента на ЕС към сигурността на Израел и регионалната стабилност.

По време на срещата на върха президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към европейските лидери чрез видеовръзка. Те от своя страна заявиха, че "категорично са решили да подкрепят Украйна".

"Категорично сме решени да подкрепяме Украйна. Не подценяваме предизвикателствата на място. Знаем, че имаме отговорности към нея", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Освен Германия, която обеща една ПВО "Пейтриът", подобни системи имат още Франция, Испания, Италия, Гърция и Швеция. Мишел каза още, че Зеленски е помолил евролидерите да се опитат да убедят САЩ да одобрят военната помощ за Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

18.04 2024 в 16:35

Само малко по-бъъъързичко, че хора умират и на фронта, и в тила поради туткането с доставките!

2550

1

alfakentavur

18.04 2024 в 12:53

Свободният и цивилизован свят срещу Империята на злото и безчовечните примитивни диктатури.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки