ЕС обсъжда налагането на санкции срещу Беларус

OFFNews 27 май 2021 в 20:07 1012 0

Снимка Архив - Getty Images

Външните министри на ЕС обсъждат налагането на икономически санкции на Беларус. Повод за санкциите е решението от 23 май на президента Александър Лукашенко, който принудително приземи самолет на Ryanair, за да арестуват журналиста Роман Протасевич и неговата приятелка.

Въпреки последвалия международен натиск, включително и затварянето на въздушното пространство и летищата в ЕС за беларуски авиокомпании, Лукашенко заяви, че е действал "законно" и е защитавал хората,  "съгласно всички международни правила". Той добави още, че арестуваният журналист е "терорист".

На този фон започна и неформалната среща на външните министри на ЕС в Лисабон, по време на която трябва да бъде взето решение за налагането на нови санкции срещу страната. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че преговорите са в напреднал етап, както и че Лукашенко ще плати висока цена.

Борел добави, че могат да бъдат наложени санкции върху износа на калиев карбонат - износът на Беларус се оценява на около 2,5 млрд. долара, като в голямата си част преминава през балтийските държави. 

Външният министър на Литва предложи налагане на санкции върху износа на природен газ, а германският му колега - Хайко Маас призова за по-строги финансови санкции, предава Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews