Европа станала все по-пристрастена към наркотици

OFFNews 28 май 2014 в 14:02 2200 1

Европа станала все по-пристрастена към наркотици

Снимка freeimages.com

Расте броят на случаите на свръхдоза от силни наркотични вещества в Европа, сочи доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, цитиран от БГНЕС.

Повече от 80 милиона европейци или една четвърт от пълнолетното население на ЕС са пробвали незаконни вещества в някакъв момент от живота си.

Разходът на хероин или кокаин е в упадък, но синтетичните наркотици проникват на пазара. Новите наркотици се произвеждат в тайни лаборатории в Европа или са внесени от Китай и Индия. Често се продават чрез интернет и се рекламират като“законни средства за еуфория“. Само през миналата 2013 г. са създадени 81 нови наркотици и над 350 психоактивни вещества. От наркотика, продаващ се като“соли за къпане“са регистрирани 99 смъртни случаи във Финландия и Великобритания.

Най-голям скок на смъртните случаи от свръхдози има в Естония, Норвегия, Ирландия, Швеция и Финландия. Хероинът често се предозира, но смъртните случаи от синтетични наркотици. Тревожно е увеличението в използването на екстази, като най-големи производители са в Белгия и Холандия.

Канабисът е наркотик, който се използва предимно в Европа – 2500 тона през 2013 г.

Расте броят на случите на свръхдоза от силни наркотични вещества в Европа, сочи доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Повече от 80 милиона европейци, или една четвърт от пълнолетното население на ЕС, са пробвали незаконни вещества в някакъв момент от живота си.

Разходът на хероин или кокаин е в упадък, но синтетичните наркотици проникват на пазара. Новите наркотици се произвеждат в тайни лаборатории в Европа или са внесени от Китай и Индия. Често се продават чрез интернет и се рекламират като "законни средства за еуфория".

Само през миналата година са създадени 81 нови наркотици и над 350 психоактивни вещества. От наркотика, продаващ се като "соли за къпане", са регистрирани 99 смъртни случая във Финландия и Великобритания.

Най-голям скок на смъртните случаи от свръхдози има в Естония, Норвегия, Ирландия, Швеция и Финландия. Тревожно е увеличението в използването на екстази, като най-големи производители са в Белгия и Холандия. Канабисът е наркотик, който се използва предимно в Европа – 2500 тона през 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков