Франция дава от днес безплатни кондоми на младежите до 26 години

OFFNews 01 януари 2023 в 13:02 1303 0

Снимка Getty Images

Младежите до 26 години имат право на една кутия безплатни кондоми на ден.

1 януари често е синоним на влизането в сила на тарифни реформи или актуализация на цени. Подобно на „тарифните обновления“ в България от 1 януари и във Франция се увеличава минималната работна заплата (с 24 евро), с 15 процента поскъпва природният газ за битовите абонати (токът с толкова от 1 февруари), спира отстъпката от 10 цента на литър за горивата, поскъпва с 12 процента картата за градския транспорт в Париж, но на фона на всичко това една стока става напълно безплатна за всички французи на възраст до 26 години – кондомът.

След като преди година Франция пусна безплатно противозачатъчните, сега е ред на т. н. външен или мъжки презерватив да стане безплатен от днес за всички младежи до 26 години, съобщи сутринта на Нова година „Льо Монд“. Френският президент Еманюел Макрон обяви мярката, която ще засегне потребителите на кондоми на възраст от 18 до 26 години на 8 декември м. г. по време на сесия на Националния съвет за възстановяване, посветена на здравето на младите хора.

Френските аптекари се оплакват, че все още има неясноти по прилагането на мярката, за която се информирато т медиите и чакат „протокола“ за това как ще се прилага. Кондомите ще се отчитат на каса безплатно със здравна карта на лицето, а при непълнолетните, които желаят анонимност и без нея. Ограничението е по 1 кутия презервативи на ден, броят на кондомите не се споменава. Засега няма данни и кои марки и модели презервативи са засегнати от мярката.

По-рано френското социално осигуряване вече пое реимбурсирането на 100 процента на презервативите от марките Eden и Exit срещу рецепта за онези, които ги пожелаят, но мнозина от младите хора не се осмеляваха да ги поискат от личните си лекари.

„Не трябва да отричаме сексуалността на непълнолетните, след като знаем, че младите французи имат първата си връзка средно на 17-годишна възраст“ – коментира медицинска сестра от сферата на училищното здравеопазване. Засега отговорността за предпазването от болести, предавани по полов път и нежелана бременност е оставена на мъжката страна, не дамският кондом не е включен в мярката. Не се уточнява дали младите французойки могат да поемат иницитивата и да получат те безплатните презервативи в аптеката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл