Френският министър на отбраната обеща на Киев скоро да бъдат доставени седемдесет и осем гаубици

Искра Ангелова 26 март 2024 в 20:38 3953 2

Френски войници стрелят със самоходна гаубица

Снимка БТА

Френски войници стрелят със самоходна гаубица "Сезар" по време на учение в Естония, 25 май 2023 г. Снимка: АП/Sergei Grits

Франция скоро ще бъде в състояние да достави на Украйна седемдесет и осем от своите самоходни гаубици "Сезар", както и да увеличи запасите на Киев от артилерийски снаряди за нуждите на изпитващата недостиг от боеприпаси украинска армия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на днешно изявление на френския министър на отбраната Себастиан Льокорню.

Министърът обяви на пресконференция, че е било постигнато споразумение между Франция, Дания и Украйна да се финансира доставката на 155-милиметрови самоходни гаубици "Сезар", френско производство. Тристранната сделка позволява на Париж "да достави бързо" оръдията. Днес Льокорню каза още, че може да използва властта си, за да наложи поръчки с приоритет на оръжейните производители във Франция, за да се ускори военната помощ за Киев.

Според него Франция си е поставила за цел да снабди Киев с 80 000 снаряда за 155-мимиретрови оръдия тази година. АП посочва, че преди тази планирана доставка Париж е изпратил 30 000 снаряда от началото на руската пълномащабна инвазия в съседната държава през февруари 2022 г.

Френският министър на отбраната потвърди, че страната му участва в чешката инициатива за закупуване на 800 000 артилерийски снаряда от трети страни – извън границите на ЕС, и предоставянето им на Киев. Според властите в Прага, които предвиждат първа доставка не по-късно от юни, към инициативата досега са се присъединили най-малко 18 държави.

АП припомня, че в началото на този месец Франция е сключила споразумение и с Германия и Полша за увеличаване на оръжейните доставки за Украйна.

Льокорню изрази мнение, че европейските страни трябва да намалят зависимостта си от САЩ в гарантирането на сигурността на ЕС. Той каза, че очаква тази тема да бъде водеща в предизборната кампания за изборите за европарламент през юни.

"Съзнаваме, че отсега нататък част от военния план на Европа трябва да легне върху плещите на европейците. Това е абсолютна необходимост. За мен... не е редно американският данъкоплатец да дава толкова много пари за безопасността на европейците", отбеляза министърът на отбраната на Франция.

АП посочва, че тези думи на Льокорню са препратка към неотдавнашното изявление на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. На предизборен митинг той заяви, че в качеството си на президент е казал на държавен глава на европейска страна членка на НАТО, че ако тази държава не увеличи разходите си за отбрана, той "не само не би я защитил, но даже би насърчил Русия да направи (с нея) каквото си поиска". Съответно, според Асошиейтед прес голяма част от европейците след това изказване предпочитат настоящият президент Джо Байдън да бъде преизбран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

27.03 2024 в 08:09

тъкмо и аз щях да кажа, че проблема не са толкоз гаубиците, а снарядите

400

1

демотиватор

27.03 2024 в 08:07

"Според него Франция си е поставила за цел да снабди Киев с 80 000 снаряда за 155-мимиретрови оръдия тази година. "

Разпределени по целия фронт ще стигнат за десетина дни, на отделен участък (напр. Таврическия) може би за месец- два.
Дано останалите дадат (много) повече...
 
X

Да помогнем на украинските деца!