Главният прокурор на САЩ защити умствените способности на Байдън

OFFNews 17 април 2024 в 10:31 933 1

Гарланд

Снимка БТА/АП

Мерик Гарланд

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд защити умствената пригодност на президента Джо Байдън и каза на законодателите в комисия на Камарата на представителите, че той умело се справя както с външно-, така и с вътрешнополитическите въпроси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Президентът няма никакви увреждания. Виждал съм как той умело ръководи срещи със служители и членове на кабинета по въпроси от външната политика, както и на военната стратегия и политика", продължи той и посочи, че Байдън е действал решително при вземането на решения за отбраната на страната. "Имам пълно доверие в президента", заяви Гарланд пред бюджетната комисия.

Главният прокурор за първи път публично сподели мнението си за умствената пригодност на 81-годишния Байдън, който е най-възрастният президент в историята на САЩ.

Според социологическите проучвания възрастта на Байдън е основен проблем за избирателите на фона на усилията му да спечели втори мандат на президентските избори на 5 ноември срещу 77-годишния си съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Въпросът за умствената пригодност се превърна във важна тема в тазгодишната предизборна кампания, тъй като Байдън и Тръмп са двамата най-възрастни мъже, избирани за президент.

Според проучване на Ройтерс/Ипсос от септември 77% от респондентите са съгласни с твърдението, че Байдън е твърде възрастен, за да работи в правителството, а 56% от респондентите смятат същото за Тръмп.

В доклад от февруари на специалния прокурор от правосъдното министерство на САЩ Робърт Хър имаше информация, според която президентът страда от загуба на памет, но Белият дом категорично оспори доклада.

Гарланд отказа да коментира заключенията на Хър за паметта на Байдън. Той обаче се позова на собствените си наблюдения, основаващи се на опита му като член на кабинета и Съвета за национална сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки