Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Хамас обещава да освободи заложници срещу спиране на огъня за 5 дни

Израел показа тунел на групировката в подземията на болница с гранати, автомати и следи от заложници

OFFNews 14 ноември 2023 в 07:19 1575 2

Израел

Снимка IDF

„Хамас” обещава да освободи израелски заложници срещу 5-дневно прекратяване на огъня.

Това става ясно от записано видеообръщение в Telegram на говорителя на въоръженото крило на палестинската групировка. Условието е обстрелът да бъде прекратен напълно, а хуманитарната помощ да достигне до всички точки на Ивицата Газа. 

Ройтерс съобщава, че първо е ставало дума за освобождаване на 70 заложници в замяна на палестинските жени и деца. Говорителят на "Бригадите Изедин ал Касам" добави, че "Израел поискал да бъдат освободени 100 заложници, държани от "Хамас" и ние информирахме посредниците от Катар, че можем да освободим заложниците, ако получим 5-дневно примирие", предаде АФП.

Все още няма коментар от страна на Израел.

Междувременно армията на страната обяви, че ‘Хамас” е държал в педиатричната болницата "Рантизи" в град Газа заложници след атаката на 7-ми октомври. Открити от военните са бебешки биберон и част от въже, завързано за стол, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари и представи кадри в подкрепа на твърденията си. В подземията на педиатрията е разкрит тунел.

„Отидох в болницата с видеокамера и лично документирах конкретни доказателства, че „Хамас” използва болниците като инструмент за водене на война. Това е скрит тунел и е направена така, че никой да не може да го открие. Той се спуска на повече от 20 метра надолу. Роботът намери врата, която е устойчива на куршуми и на експлозиви. Под болницата открихме команден и контролен център на „Хамас”, жилетки за атентатори самоубийци, гранати, автомати „Калашников”, взривни устройства, РПГ и други оръжия, компютри, пари. Намерихме и признаци, които показват, че от „Хамас” са държали тук заложници”, посочи говорителят на израелската армия Даниел Хагари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

14.11 2023 в 10:00

Без генератори няма да има въздух в тунелите и ще измрат там.

Хиляди умират заради шепа джихадисти.

723

1

user4eto

14.11 2023 в 08:33

Терористите взеха да реват за милост. Няма милост! Не се преговаря с терористи. Освобождавате веднага!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews