Индонезия с предупреждение за цунами и най-високо ниво на тревога

OFFNews 18 април 2024 в 11:49 2018 0

Снимка GettyImages

Индонезийските власти издадоха предупреждение за цунами и повишиха нивото на тревога за планината Руанг на остров Сулавеси до най-високото, след като късно в сряда вулканичната активност нарасна, предаде Ройтерс.

"Потенциалът за изригване все още е висок, така че трябва да останем нащрек", каза служител на агенцията за смекчаване на бедствията Херунингтяс Деси Пурнамасари пред Ройтерс.

Около 1500 души във високорискови райони трябваше да бъдат незабавно евакуирани, а още почти 12 000 ще бъдат засегнати. Авиокомпанията Air Asia отмени полети до девет летища в Източна Малайзия и Бруней, след като властите предупредиха за заплаха за безопасността.

Изригването на отдалечения остров в провинция Северно Сулавеси изхвърли в небето огненочервена лава и пепел на височина до 3 км.

Днес от Агенцията по вулканология в страната обявиха, че степента на вулканична тревога вече е повишена до най-високата. На хората е забранено да се приближават на по-малко от 6 км от върха поради опасения, че планината Руанг може частично да се срути във водата и да предизвика цунами, както през 1871 г., когато изригването на Руанг започва на 3 март и завършва на 14 март.

То предизвиква опустошително цунами с размери от 25 метра, което залива много села на близките острови, като убива близо 400 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки