Инициаторът на закона ''Магнитски'': Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия, ако отида в България

България не ми прилича на страна, която изцяло зачита върховенството на закона, смята Бил Браудър

OFFNews 11 април 2024 в 11:49 4510 3

Бил Браудър

Снимка billbrowder.com

Бил Браудър

Няма да пътувам до България, защото не ми прилича на страна, която изцяло зачита върховенството на закона. За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия.

Това заяви лидерът на кампанията на закона "Магнитски" Бил Браудър пред БНР. 

Той допълни, че не е убеден, че ще бъде предаден на Русия, но мисли, че има известна вероятност. "Ако се окажа обратно в Русия, ще умра. Дори да има малка вероятност да бъда изпратен в Русия, това означава, че ще умра. Не искам да се подлагам на такъв риск. Като дойда в Брюксел, знам, че белгийското правителство няма да ме изпрати в Русия. Но не съм сигурен, че и в България ще постъпят така с мен", посочи бизнесменът.

Браудър не е доволен от европейския еквивалент на закона.

"Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не влюкчва корупцията. Напълно безсмислено е да има различен закон "Магнитски" в Европа, защото това означава, че ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последици", обясни той.

По думите му председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е обещала по време на мандата ѝ това да бъде променено и поправено, но не се е случило.

Браудър обясни, че ще лобира за промяна с Европейския парламент и с отделните страни членки. Бизнесменът работи по въпроса с държавите членки, но допълни, че България не е сред тях. 

"Не познавам български политици. Но мисля, че България е добър пример, след като имаме такива, които са санкционирани по американския закон "Магнитски". Доколкото разбирам, един дори беше в кабинета", посочи още той.

Браудър каза още, че не вярва някои от санкционираните по закона "Магнитски" в Съединените щати да спечелят дела в американски съдилища и да бъдат извадени от списъка.

Според него руският политик Борис Немцов е убит именно заради връзката му с приемането на "Магнитски".

"Не мога да го докажа, но вярвам в това, защото Путин мрази закона "Магнитски“ повече от всичко на света. Той направи свой външнополитически приоритет актът да бъде отхвърлен. След като бе приет, видяхме как той се опита да убие Владимир Кара-Мурза. И вярвам, че Борис Немцов бе убит по същите причини", заяви Браудър.

В момента санкционирани по закона "Магнитски" заради корупция са председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, бившият хазартен бос Васил Божков, бившите министри Владислав Горанов (ГЕРБ) и Румен Овчаров (БСП), бившият бившия зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков, лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов, както и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и Александър Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

11.04 2024 в 12:54

"Няма да пътувам до България, защото не ми прилича на страна, която изцяло зачита върховенството на закона."

Естествено! Благодарение на ГЕРБ - "Работа, работа, работа!".

1066

2

alcom4

11.04 2024 в 12:12

Трябва да се борим неуморно и без компромиси с руското влияние ,което е много активно у нас !Това е голяма опасност ,за страната и народа ни.Не решим ли проблемът си сами,никой няма да може да ни помогне !

135

1

Far Rider

11.04 2024 в 12:03

Не само ще бъде предаден на Русия, но може и да си загуби живота, ако посети Задунайская губерния.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки