Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Иран: десетки убити, хиляди арестувани в риск от изтезания, бойна стрелба по протестиращи

Властите задържат и журналисти, в ареста е и дъщерята на бившия президент Али Акбар Хашеми Рафсанджани. Протестите след смъртта на Махса Амини обхванаха десетки градове, студенти и преподаватели стачкуват

OFFNews 28 септември 2022 в 11:29 6497 9

Протестите в Иран

Снимка National Council of Resistance of Iran

Протестите в Иран

Десетки убити, хиляди арестувани и потушаване с бойни патрони на размириците след смъртта на млада жена в арест. Такава е картината в Иран след 11-дневните масови протести срещу моралната полиция и закона, изискващ жените да покриват косите си с хиджаб или забрадка, провокирани от смъртта на млада жена, арестувана от моралната полиция за нарушаването му.

Според базираната в Норвегия организация Iran Human Rights (IHR) жертвите са най-малко 76 в 14 провинции. Сред убитите са 6 жени и 4 деца. Според държавните медии броят им е 41, вкл. служители на сигурността. National Council of Resistance of Iran твърди, че убитите са 200, арестуваните - 10 000 и че протестите се разпростират в 154 града.

Властите съобщават за над 1200 ареста, включително на 20 журналисти. Задържана е и дъщерята на бившия ирански президент Али Акбар Хашеми Рафсанджани (1989-1997) Фаезех Хашеми.

Рискът от изтезания и малтретиране на протестиращите е сериозен, а използването на бойни патрони срещу тях е международно престъпление - заяви директорът на IHR Махмуд Амири-Могаддам, цитиран от Би Би Си, и призова светът да защити иранския народ. Властите отричат да стрелят с бойни патрони. Но IHR съобщи, че видеозаписите и смъртните актове, с които се е сдобила, потвърждават, че силите за сигурност са стреляли с бойни патрони директно по протестиращите.

Командирът на полицията за борба с масовите безредици в столицата е заснет да казва на хората си да не се колебаят и да се бият с протестиращите, както иранците се бият с нахлуващите иракски сили през 80-те години на миналия век - предава кореспондентът на Би Би Си. А президентът Ебрахим Раиси говори за необходимостта от "предприемане на решителни действия срещу противниците на сигурността и мира в страната".

Службата на ООН за правата на човека заяви, че е силно обезпокоена от насилствената реакция на властите, и ги призова да зачитат правото на мирни протести.

Антиправителствените протести обхванаха десетки градове след смъртта на Махса Амини на 17 септември. 22-годишната кюрдка от северозападния град Сакез е арестувана в столицата Техеран на 13 септември от моралната полиция за предполагаемо нарушение на строгия закон, изискващ от жените да покриват косата си с хиджаб или забрадка. Тя припада, след като е отведена в център за задържане, за да бъде "обучена", и умира в болница след три дни в кома. Полицията твърди, че причината за смъртта е внезапна сърдечна недостатъчност, семейството - че е бита от полицаи.

Видеоклипове от протестите, избухнали след смъртта ѝ, показват жени, които демонстративно изгарят забрадките си на огньове и подстригват косите си на публични места под възгласи "Жени, живот, свобода" и "Смърт на диктатора" - препратка към върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Наред с протестите по улиците има и други форми на съпротива. Студентите и преподавателите в повече от 20 университета организираха стачка и напуснаха учебните си зали.

Протести има и в други държави пред иранските посолства, включително у нас, в Гърция, Великобритания, Германия, Швейцария, Аржентина, Бразилия, Канада, Чили и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

9

Johnny B Goode

28.09 2022 в 15:05

На калпав пернишки винкел все Вашингтон му крив

870

8

Constanza

28.09 2022 в 13:44

До Propaganda:

Моля да не обиждате женските полови подробности. От женските полови подробности излизат цели човешки същества.

Изберете си някакъв друг епитет.

10298

7

AntiZ

28.09 2022 в 13:17

Бай пешотролпрост, искаш да кажеш руснаците където са! Защото няма място на света, което да не е заразено от тази смрад, наричаща се руска федерация. Като гледам украинската войска какво прави с убитите диваци, се възхищавам на креативността им боклука да се засипва с хлор за да спре вонята.

2051

6

Propaganda

28.09 2022 в 13:16

Споко, и пешо пети ще излети, както рашки-ислямски диктатор ще виси.

САЩ си знае ролята, празно няма. Свободомислието в Иран ще бъде подкрепено. Хората там са готови да умрат, но да отхвърлят фанатизираните ислямистки старчета.

Виж, с такива страхливи роби като руснаците ще отнеме повече време. Вместо протести, тия бегат като женски полови подробности.

-5489

5

В която и страна да се надигне, следите винаги водят до финансирани от САЩ НПО та и Вашингтон.

345

4

Джендо Джедев

28.09 2022 в 11:53

Я, бай Пешо вече е 5-та употреба! Пешо, в която и страна да се надигне народът срещу тиранията на кретенясалата си управленска върхушка, ви се привиждат цветни революции. Нормална комуняшка логика - все някой друг ви е виновен. :D

345

3

Джендо Джедев

28.09 2022 в 11:52

Иранците се оказаха по-пешкин от алкашите. Дано успеят в начинанието си!

-5489

2

Цветните революции, запазена марка на британци и американци за борба срещу неизгодни и независими държави

15914

1

поп Дръвчо

28.09 2022 в 11:36

Не е лесно да си приятел на Русия.

Въпреки високопарната реторика, рано или късно населението се организира срещу тебе.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews