Иран е по-близо от всякога до материал за ядрено оръжие: Призна, че е обогатил уран до 84%

OFFNews 24 февруари 2023 в 10:03 1598 2

Студентка разглежда ирански центрофуги, построени в страната, на изложба на ядрените постижения на страната, Техеран, Иран, 8 февруари 2023 г.

Снимка БТА/АП

Студентка разглежда ирански центрофуги, построени в страната, на изложба на ядрените постижения на страната, Техеран, Иран, 8 февруари 2023 г.

Иран за първи път потвърди директно обвинението на международните инспектори, че е обогатил уран до 84% чистота, предаде АП. Това би приближило Ислямската република повече от всякога до необходимия материал за ядрено оръжие.

Признанието се появи първо в новинарският сайт „Нур нюз“ (Nour News), който е свързан с Висшия съвет за национална сигурност на Иран, контролиран от върховния лидер аятолах Али Хаменей. Nour News е санкциониран от Канада за това, че е "участвал в груби и системни нарушения на правата на човека и е поддържал дезинформационни дейности, за да оправдае репресиите и преследването на гражданите от страна на иранския режим" по време на общонационалните протести там.

Признанието подновява натиска върху западния свят да се заеме с програмата на Техеран, която беше ограничил с ядреното споразумение от 2015 г., от което САЩ се оттегли едностранно през 2018 г.

Завърналият се на поста министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху заплашва с военни действия, подобни на тези от преди години, когато страната бомбардираше Ирак и Сирия заради ядрените програми. Но докато тогава не избухна война, сега Иран разполага с арсенал от балистични ракети, безпилотни самолети и други оръжия, които той и неговите съюзници вече са използвали в региона.

Съобщението в Nour News се публикува дни след обърващи коментари от страна на Иран, който не призна директно обвинението на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия, че Иран е обогатил до 84%.

Те дойдоха вследствие публикация от неделя в агенция Bloomberg, която първа съобщи, че инспекторите са открили частици уран, обогатени до 84%. МААЕ, агенция на ООН със седалище във Виена, не отрече доклада, като заяви само, че "МААЕ обсъжда с Иран резултатите от последните дейности на агенцията по проверката".

В коментарите си в четвъртък Nour News призова МААЕ "да не се поддава на съблазните на западните държави" и да обяви, че ядрената програма на Иран е "напълно мирна".

"Скоро ще стане ясно дали изненадващият доклад на МААЕ за откриването на 84% обогатени уранови частици в иранските съоръжения за обогатяване на уран е грешка на инспекторите, или е умишлено действие за създаване на политическа атмосфера срещу Иран в навечерието на срещата на" нейния управителен съвет, заяви Nour News в Twitter. Бордът - група от държави, които контролират МААЕ - ще заседава от 6 март във Виена.

Не става ясно къде е било извършено обогатяването на уран до чистота 84%, въпреки че МААЕ заяви, че е открила две каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 в иранския подземен обект Фордо, "свързани по начин, който значително се различава от начина на работа, деклариран от Иран пред агенцията през ноември миналата година", допълва БТА.

Известно е, че Иран обогатява уран във Фордо до 60% чистота - ниво, за което експертите по неразпространение на оръжия вече твърдят, че няма гражданска употреба за Техеран.

Оръжейният уран се обогатява до 90%. Въпреки че генералният директор на МААЕ предупреди, че Иран вече разполага с достатъчно уран, за да произведе "няколко" ядрени бомби, ако реши, вероятно ще са му необходими още месеци, за да създаде оръжие и евентуално да го миниатюризира, за да го постави на ракета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

24.02 2023 в 13:21

Май американският президент пак ще каже "Boys will be boys". Е, тоя път няма да е Рейгън, а и унищожените съоръжения няма да са точно в Ирак, ама останалото ще е 1:1... ;)

-1650

1

ob1

24.02 2023 в 10:34

Ще има изненадващи експлозии май... докато не ги върнат до 60%
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика