Испанският омбудсман ще разследва случаите на сексуално насилие на деца от католически свещеници

OFFNews 06 февруари 2022 в 16:56 2526 0

Педро Санчес

Испанският премиер Педро Санчес поиска омбудсманът на кралството да разследва сигналите за сексуално насилие на малолетни и непълнолетни от страна на Католическата църква в страната.

Решението идва след близо 3-годишно разследване на в. „Ел Паис“, резултатите от което бяха връчени на папа Франциск и председателя на Испанската епископска конференция Хуан Хосе Омела, съобщи БНР.

Според „Ел Паис“ случаите на сексуално насилие над деца са хиляди, но в продължение на повече от 70 г. са прикривани от Католическата църква.

Проблемът стана публичен, когато известният каталунски писател Алехандро Паломас разказа детските си преживявания в католическото училище.

Няколко дни по-късно бе приет от премиера Педро Санчес и получи обещание, че следващата седмица Социалистическата работническа партия ще внесе в парламента незаконодателно предложение, с което ще възложи на омбудсмана пълно разследване по казуса. Ще го подпомага независима комисия от експерти, представители на публични администрации, психолози, сдруженията на жертвите и самата Църква.

След това резултатите от разследването ще се обсъдят в пленарната зала и ще се приемат мерки, с които да се сложи край на безнаказаността на духовните лица.

Идеята среща съпротивата на епископите, които твърдят, че са правили собствени проучвания, но отказват да дадат информация за тях.

Главният прокурор Долорес Делгадо също ще разследва злоупотребите с деца и вече е поискала от регионалните прокурори да ѝ предоставят цялата документация за подадени жалби и извършените действия по тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков