Испанският съд няма да пусне от затвора кандидата за премиер на Каталуния

OFFNews 09 март 2018 в 16:07 3296 0

Испанският Върховен съд обяви, че няма да пусне от затвора кандидата за премиер на Каталуния Жорди Санчес и той няма да може да присъства на гласуването на кандидатурата му следващата седмица. 

Каталунският парламент трябва да се събере в понеделник, за да гласува кой да е новият регионален лидер. Партиите, които са за отцепване на областта от Испания, предложиха това да е Санчес, който е в затвора в очакване на процес по обвинения в бунт и отцепване на областта. Обвиненията бяха повдигнати във връзка с ролята му в организирането на незаконния референдум и едностранното обявяване на независимостта на Каталуния от Испания през октомври миналата година. 

Мадрид настоява, че кандидатът за премиер на Каталуния трябва задължително да присъства на заседанието, на което ще се обсъжда кандидатурата му. Съдът отхвърли молбата на Санчес да бъде освободен и отиде в парламента, като се обоснова с "риск от престъпен рецидив", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Испанските власти приканиха шефа на каталунския парламент Роже Торен да предложи кандидат за премиер, който няма проблеми със закона.

На заседанието на парламента на Каталуния би трябвало кандидатът за премиер да говори пред депутатите, да има изказвания, а след това и гласуване. За да поеме поста, кандидатът трябва да има абсолютно мнозинство. Ако това не стане, след два дни се организират нови дебати и ново гласуване, при което вече е необходимо обикновено мнозинство. Ако не се стигне до избор на регионален ръководител, започват нови политически консултации, за да се направи опит да бъде одобрен предложения кандидат, или се издига друг.

Заради това, че не може да присъства на заседанието, на което се гласува кандидатурата за премиер, бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков