ISW: Кадиров взема остро завоя, изоставя Пригожин

OFFNews 19 февруари 2023 в 08:51 9124 3

Пригожин и Кадиров
Пригожин и Кадиров.

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин не успява да получи подкрепата на чеченския лидер Рамзан Кадиров в конфронтацията си с руското министерство на отбраната. Последният изглежда е отхвърлил предложението на "готвача на Путин" да се включи в нова информационна кампания срещу ведомството.

В новия доклад на анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) се посочва, че Кадиров вероятно е отхвърлил предложението на Пригожин, защото се съмнява, че последният ще успее да възстанови намаляващото си влияние.

На 17 февруари Кадиров заяви, че чеченските формирования ще изпълняват заповедите на всеки командир, назначен от руския президент Владимир Путин, и че чеченските бойни офицери са в отлични, добре координирани отношения с руското министерство на отбраната.

Освен това Кадиров похвали дейността на Министерството на отбраната след опита на Пригожин да си осигури подкрепата на чеченския ръководител чрез широко отразеното посещение при ранения командир на специалните сили "Ахмат" Апти Алаудинов на 16 февруари.

"Пригожин засилва информационната си кампания срещу руското министерство на отбраната, като на 18 февруари заяви, че Вагнер не е подчинен на МО и "няма нищо общо с руската армия", се казва в доклада на ISW.

Кадиров обаче отказва да се присъедини към информационната атака на Пригожин срещу руското министерство на отбраната, тъй като официалните му връзки с Кремъл и позицията му в руското правителство са по-изгодни от всякакви политически отношения с Пригожин.

В същото време според експертите главатарят на "Вагнер" се опитва да привлече на своя страна ултранационалистически настроени кремълски фигури и блогъри. Хората, които са свързани с Кремъл, обаче вероятно ще му "обърнат гръб, за да запазят покровителството си".

Пригожин открито се противопоставя на Герасимов и Шойгу, подчертавайки успехите на своите наемници и безпомощността на кадровата армия на бойното поле. Политологът Андрей Пионтковски твърди, че Сергей Шойгу и Валерий Герасимов са извършили военна миниреволюция. Според него Герасимов не е назначен за командир на операцията в Украйна заради победата на Русия, а за да бъде елиминиран Пригожин.

Според украинското разузнаване Пригожин не отговаря пряко за бойните части, тъй като функциите му са предимно медийни и политически.

Основателят на групата "Вагнер" бързо губи доверие в очите на руския президент Владимир Путин, който е решил да не разчита повече на неговата власт и отново се е доверил на Герасимов, Шойгу и редовите руски военни.

По-рано военният експерт и полковник от ВСУ Петро Черник заяви, че между кулите на Кремъл съществува сериозна конфронтация и развръзката ѝ е неизбежна. Според него именно Пригожин ще претърпи сериозно поражение в този конфликт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

3

Niko Kolev

19.02 2023 в 10:41

Логично е Путин да разчита на военните, вместо на Пригожин. След войната и при определяне на наследника на Путин военните ще имат по-голяма тежест от Пригожин.

625

2

1215

19.02 2023 в 10:31

Много съм любопитен ,кой от тези двама уроди ще направи опит първи да полети от 16-тия етаж.

345

1

Джендо Джедев

19.02 2023 в 09:33

Е много ясно, козолюбецът е най-верния пудел на Путя. Но въпреки, че ще е последния, който би се разджафкал срещу него, ще е първия, който ще му ***** на гроба. :D

А междуособиците в царския двор ще стават все по-интересни. Запасил съм се с пуканки! :D
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews